Trampa impīčmenta prāva: vienojas argumentus izklāstīt trīs dienās (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels otrdien piekrita atvēlēt prezidenta Donalda Trampa impīčmenta lietas izklāstam 24 stundas triju dienu laikā, atsakoties no līdzšinējā ierosinājuma tam veltīt tikai divas dienas.

Makonels arī piekrita Pārstāvju palātas demokrātu kongresmeņu prasībai iekļaut Senātā notiekošajā impīčmenta prāvā liecības, kas pērn tika iegūtas viņu veiktajā impīčmenta izmeklēšanā.

Makonels izrādīja šādu piekāpšanos pēc senatoru, tostarp vairāku republikāņu, protestiem pret viņa ierosināto saspringto impīčmenta prāvas grafiku. 

Vēl nav atrisinātas domstarpības par liecinieku izsaukšanu šajā prāvā.

Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šumers arī ierosināja divus grozījumus impīčmenta prāvas noteikumos. Pirmais priekšlikums paredzēja pieprasīt no Baltā nama visus dokumentus, saraksti un citu informāciju, kas attiektos uz Ukrainas lietu, bet otrais priekšlikums paredzēja to pieprasīt no Valsts departamenta.

Abi Šumera ierosinātie grozījumi tika noraidīti ar 53 balsīm pret 47. Pret tiem balsoja visi republikāņu senatori, bet par - visi demokrātu senatori.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi pagājušā gada septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Republikāņiem Senātā ir vairākums, tāpēc ir maz ticams, ka Kongresa augšpalāta varētu nobalsot par ASV 45.prezidenta atcelšanu no amata. Taču impīčmenta prāva var kaitēt Trampa reputācijai un negatīvi ietekmēt viņa izredzes tikt pārvēlētam prezidenta amatā novembrī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu