ASV noteiks vīzu ierobežojumus grūtniecēm

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija noteiks vīzu ierobežojumus grūtniecēm, lai cīnītos pret tā dēvēto dzemdību tūrismu.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā piektdien, ziņu aģentūrai AP atklāja divas amatpersonas.

Daudzas sievietes ierodas ASV ar mērķi dzemdēt tur savu bērnu, kas automātiski kļūst par ASV pilsoni.

Šī prakse ir pilnībā likumīga, un sievietes bieži savos vīzu pieteikumos godīgi atklāj savu nodomu un parāda parakstītus līgumus ar ārstiem un slimnīcām.

Taču Trampa administrācija, kas cenšas ierobežot visas imigrācijas formas, vēlas ierobežot šo praksi, lai gan eksperti brīdinājuši, ka to nebūs viegli izdarīt.

Saskaņā ar ASV konstitūciju ikviens, kurš piedzimis ASV, tiek uzskatīts par ASV pilsoni.

Tūristu vīzu regulēšana grūtniecēm ir viens no veidiem, kā ierobežot šo praksi.

ASV Valsts departamenta izstrādātās vadlīnijas paredz, ka vīzu pieprasītājām, kuras pēc konsulāro darbinieku novērtējuma vēlas doties uz ASV ar mērķi tur dzemdēt savus bērnus, būs jāpierāda, ka dodas uz ASV ar mērķi saņemt medicīnisku ārstēšanu un viņām ir nauda, ko par to samaksāt. Viņām tiks piemērotas tās pašas prasības, kas attiecas uz visiem ārvalstniekiem, kas dodas ārstēties uz ASV.

Taču nav skaidrs, kā konsulārie darbinieki noteiks, vai sieviete, kas pieteikusies vīzai, ir stāvoklī vai grasās palikt stāvoklī. Intervijās pirms vīzu izsniegšanas konsulārie darbinieki šādus jautājumus nedrīkst uzdot. Taču viņiem būs jāspēj noteikt, vai sieviete vēlas doties uz ASV ar mērķi tur dzemdēt savu bērnu.

Dzemdību tūrisms ir ienesīgs bizness gan ASV, gan citās valstīs. ASV kompānijas prasa līdz 80 000 dolāru (72 150 eiro) par medicīniskās palīdzības un uzturēšanās vietu noorganizēšanu un citu jautājumu nokārtošanu.

ASV sāka cīnīties pret šo praksi, vēl pirms Tramps stājās prezidenta amatā.

Nav datu par to, cik tieši sieviešu ierodas ASV ar mērķi dzemdēt tur savus bērnus, bet Imigrācijas pētījumu centrs, kas iestājas par stingrāku imigrācijas noteikumu ieviešanu, aplēsis, ka 2012.gadā ar šādu mērķi ASV ieradās aptuveni 36 000 sieviešu.

ASV Valsts departaments skaidroja, ka jauno noteikumu mērķis ir cīnīties pret nacionālās drošības riskiem, ko rada "dzemdību tūrisms", tostarp noziedzīgām darbībām, kas saistītas ar šo jomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu