Pūce SVF pārstāvjus iepazīstinājis ar pašvaldību reformas nepieciešamību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Zane Bitere/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ticies ar Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvjiem (SVF), lai pārrunātu administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas gaitu, kā arī izaicinājumus vides aizsardzībā un fiskālās ekonomikas jomā.

Kā informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), šogad SVF delegācija padziļināti interesējās par administratīvi teritoriālās reformas virzību un vides jautājumiem, tādēļ Pūce sanāksmē iepazīstinājis ar reformas līdzšinējo virzību, norādot, ka tā norisinās atbilstoši Saeimas uzdevumam un ir viena no valdības prioritātēm. 

Kā vienu no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai stiprinātu pašvaldību pārvaldību un autonomiju, ministrs minējis viendabīgāku administratīvi teritoriālo iedalījumu ar izmēros salīdzināmām pašvaldībām, kam ir līdzvērtīgāka kapacitāte savu funkciju īstenošanai.

Tāpat ministrs norādījis, ka, apvienojot pašvaldības, būs iespēja optimizēt pašvaldību iestāžu darbību efektīvākai publisko līdzekļu izmantošanai, tādējādi veidojot profesionālākas un veiktspējīgākas administratīvās struktūras. Tāpat SVF pārstāvji informēti par ministrijas virzīto iniciatīvu iedzīvotāju līdzdalības veicināšanai un reformām, kas stiprinās reģionālo attīstību un veicinās jaunu darba vietu radīšanu Latvijas reģionos. 

Attiecībā uz vides politikas jautājumiem ministrs informēja SVF pārstāvjus par Latvijas plāniem virzībā uz klimatneitralitāti un ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu "Latvijas stratēģija klimatneitralitātes sasniegšanai līdz 2050.gadam".

Pūce iezīmēja arī ministrijas plānu par atkritumu apsaimniekošanas jomas pilnveidi, īpaši vēršot uzmanību uz tādu atkritumu veidu kā bioloģiski noārdāmo atkritumu, riepu un tekstilatkritumu savākšanu un pārstrādi. Tāpat arī sniegta informācija par jau paveiktajiem pasākumiem, lai stiprinātu Valsts vides dienesta kapacitāti. 

SVF delegācijas vizītes mērķis ir izvērtēt Latvijas tautsaimniecības attīstību un riskus, novērtēt finanšu sektora stabilitāti, fiskālo politiku un, balstoties uz sniegto informāciju, izstrādāt rekomendācijas. SVF veido ikgadējo ziņojumu par Latviju, kuru izmanto arī citas starptautiskās organizācijas, piemēram, Eiropas Komisija, OECD, starptautiskās kredītreitinga aģentūras un citas. 

Pēc VARAM paustā, SVF pārstāvji esot atzinīgi novērtējuši ministrijas virzītās pašvaldību reformas mērogu un interesējušies par reformas ietekmi uz pašvaldību pārvaldības efektivitātes celšanu, kā arī pašvaldību finanšu caurskatāmības jomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu