Igauņi dodas ekspedīcijā uz dzērvju ziemošanas vietām Etiopijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Trīs Igaunijas Dabaszinātņu universitātes ornitologi šonedēļ devušies ekspedīcijā uz Etiopiju, lai tur pētītu Igaunijā ligzdojošo pelēko dzērvju ziemošanas apstākļus.

Ivars Ojaste, Leho Luigujē un Urmass Selliss strādās Sulultas reģionā uz ziemeļiem no Etiopijas galvaspilsētas Adisabebas, kur 2013./2014.gada sezonā ziemoja dzērvju ģimene no Tartu apriņķa. Domājams, ka pērn decembra sākumā tur ieradusies šīs ģimenes dzērvju māte un jaunulis, kas pagājušajā vasarā gredzenots un aprīkots ar satelītraidītāju.

Kā pastāstījis Ojaste, Igaunijā ligzdojošās dzērves ziemo plašā reģionā no Portugāles līdz pat Etiopijai un uz ziemošanas vietām dodas pa trim dažādiem migrācijas ceļiem, bet šobrīd trūkst ziņu par ekoloģisko apstākļu un barības bāzes ietekmi uz ziemošanas vietas izvēli, tāpēc ekspedīcijas dalībnieki pievērsīsies tieši šim jautājumam.

Pieaugušās dzērves gadiem ilgi ligzdo vienā un tai pašā vietā, turpretī jaunie, vēl neligzdojošie putni līdz triju gadu vecumam acīmredzot cenšas iepazīt plašāku pasauli, liecina dati par gredzenoto putnu migrāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu