Austrālijas štats pētīs klimata pārmaiņu ietekmi uz ugunsgrēku sezonu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

No krūmāju ugunsgrēkiem vissmagāk cietušais Austrālijas štats Jaundienvidvelsa paziņojis par neatkarīgas izmeklēšanas sākšanu par ugunsgrēkiem, tostarp par to, kas to izraisījis, un klimata pārmaiņu ietekmi.

Sešus mēnešus ilga izmeklēšana tika sākta šajā nedēļā, un tajā pētīs, kā štata varasiestādes sagatavojušās un reaģējušas uz 2019.-2020.gada bezprecedenta krūmāju ugunsgrēku krīzi, ceturtdien paziņoja štata premjerministre Gledisa Beredžikljana.

Izmeklēšanā tiks skatīts, kā klimata pārmaiņas, sausums, kontrolētās dedzināšanas pirms ugunsgrēku sezonas un cilvēka darbība veicinājusi ugunsgrēkus.

Tiks arī izskatīta sadarbība starp štata un federālajām varasiestādēm krūmāju ugunsgrēku krīzes laikā.

Austrālijas sabiedrībā turpinās asas debates starp tiem, kas katastrofālajos ugunsgrēkos vaino ļaunprātīgos dedzinātājus, un pretēja viedokļa paudējiem, kas ir pārliecināti, ka ugunsnelaimē vainojamas klimata izmaiņas.

Kopš septembra Jaundienvidvelsā izdeguši vairāk nekā seši miljoni hektāru un kontrolei joprojām nav pakļauti vairāki desmiti ugunsgrēku. Liesmās iznīcinātas 2400 mājas un gājuši bojā 25 cilvēki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu