Stradiņa universitāte sola pārtraukt nutriciologu izglītošanu (18)

Re:Check
Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Re:Baltica raidījumam Starp citu par Koraļļu klubu un tā piramīdu shēmās izplatītajiem uztura bagātinātājiem ir taustāms rezultāts. Rīgas Stradiņa Universitāte (RSU) sola vairs nepiedāvāt nutricioloģijas kursu, ar kura apmeklēšanu lepojas gan Koraļļu kluba pulverīšu pārdevēji, gan citi pseidozinātnisku muļķību izplatītāji.

Kā ziņoja Starp citu, Koraļļu kluba uztura bagātinātājus Latvijā izplata vairāki tirgotāji, tostarp apgalvojot, ka daudzu slimību cēlonis ir organismā sakrājušies parazīti un tārpi. Lai no tiem atbrīvotos, jāveic detokss – ne ar zālēm, bet konkrētiem kluba biedru pārdotajiem uztura bagātinātājiem. Izplatītāju mājaslapās tradicionālā medicīna kritizēta kā neefektīva, savukārt Koraļļu kluba produktiem piedēvētas neticamas īpašības. Ar tiem cilvēki esot atguvuši veselību, izvairījušies no operācijām un tikuši pie straumēm plūstošas enerģijas.

Nutricioloģija, maģija un atbrīvošanās no celibāta vainaga

Vairāki izplatītāji informācijā par sevi norāda, ka specializējas nutricioloģijā, ko apguvuši kursu veidā RSU. Interneta resursi rāda, ka daļa pēc tam apmāca citus. Sola palīdzēt attīrīt organismu, bet kādā sludinājumā pat noteikt cilvēku auru un čakru stāvokli. Uz sava lektora mācīšanos RSU kursā norāda arī uzņēmums, kas sevi sauc par Kosmozofijas institūtu. Paralēli ķermeņa atjaunošanai tas piedāvā apgūt numeroloģiju, ezotērisko filozofiju un maģiju. RSU kursu reklamējis arī atveseļošanās centrs Health Energy. Tas paralēli nutricioloģijas zinībām piedāvā seansus partnera pievilkšanai, atbrīvošanos no lāsta vai celibāta vainaga, kā ari telpu, mašīnu un apģērba attīrīšanu no nelabvēļu ietekmes.

Publiski informāciju par RSU piedāvātajām mācībām atrast grūti, tāpēc Re:Check vērsās RSU. Tā skaidro, ka runa ir par profesionālās pilnveides programmu Nutraceutical. Nosaukums esot latviskojams kā Uztura bagātinātāju lietošana, un desmit nodarbībās interesentiem tiek sniegts ieskats tādās tēmās kā vielmaiņa, gremošanas process, mikroelementi, vitamīni, antioksidanti un tamlīdzīgi. “Tā ir daļa no komplimentārās medicīnas, līdzīgi kā akupunktūra, kas nav uzskatāma par tradicionālo, zinātnē balstīto medicīnu aizvietojošu, bet gan papildinošu metodi,” skaidro RSU.

Lekcijas krieviski, sertifikāts – angliski

Kurss tiek pasniegts 10 lekcijās, katras apmeklējums maksā 25 eiro. To vada RSU asociētā profesore un docētāja Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedrā Jeļena Krasiļņikova. Viņa Re:Check stāstīja, ka to dara jau vairākus gadus. Kurss ir populārs, katru lekciju apmeklējot apmēram 50 – 60 cilvēku. Lekcijas notiek krievu valodā, jo klausītāju vidū esot daudzi no Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm. Pēc katras nodarbības viņi saņem apliecinājumu ar RSU vārdu – tas gan ir angļu valodā, jo cilvēki tā prasot. “Tā ir kā atvērtā universitāte, kur visi var nākt no ielas. Es nezinu, ko viņi dara pēc tam. Es nevaru to kontrolēt!” tā Krasiļņikova saka par Koraļļu kluba izplatītājiem un viņu stāstītajām aplamībām. Lekcijās tādas lietas nestāstot un arī konkrētus produktus nepieminot.

Mediķu viedoklis gan par uztura bagātinātājiem, gan to izplatītājiem atšķiras. Piemēram, dietoloģe, RSU studiju programmas Uzturs vadītāja Lolita Neimane savulaik portālam LA.lv paudusi, ka cilvēkiem būtu jāuzmanās no nutricionistiem un nutriciologiem, jo nav pārliecības par viņu zināšanu apjomu. Viņa arī norāda, ka Latvijā cilvēki bieži netic tradicionālai medicīnai un uzskata, ka, lietojot uztura bagātinātāju, var atrisināt visas veselības problēmas. To, ka uztura bagātinātāji nav zāles, tāpēc nav paredzēti slimību ārstēšanai vai profilaksei, uzsver arī Veselības ministrija un norāda, ka par to lietošanu vienmēr ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu. RSU nutricioloģijas kurss mediķa kvalifikāciju nenodrošina, un to uzsver arī pati augstskola.

Neturpinās “pretrunīgu kursu piedāvāšanu”

Sākotnēji RSU pārstāvji skaidroja, ka norobežojas no raidījumā Starp citu Koraļļu kluba produktu izplatītājas teiktā. Pēc Re:Check norādēm uz virkni pseidozinātnisku apgalvojumu, kurus publiski izplata cilvēki ar augstskolas izsniegtu apliecību, RSU Komunikācijas departamenta direktors Edijs Šauers rakstiski informēja: “RSU kā zinātnes augstskola neturpinās šādu pretrunīgu ārpusstudiju kursu piedāvāšanu, izsniedzot savus apliecinājumus. Turpmāk vēl rūpīgāk pievērsīsim uzmanību kursiem, kuros parādās RSU vārds. Paldies, ka Re:Baltica pievērsa uzmanību šai tēmai.”

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu