Aiovā atklāta ASV vēlēšanu cīņa. Cik nozīmīgi ir priekšvēlēšanu rezultāti? (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Priekšvēlēšanas Aiovā ir ASV prezidenta vēlēšanu sezonas oficiālais sākums. Republikāņu nometnē pašreizējam prezidentam Donaldam Trampam nav reālu sāncenšu, savukārt demokrātu balsojumā, kura rezultāti pamatīgi aizkavējās, līderos izvirzījies Pīts Būtidžedžs. Taču cik nozīmīgs ir šis balsojums?

Demokrātu partijas priekšvēlēšanās nelielu pārsvaru saglabā mēreni noskaņotais pretendents uz partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām Pīts Būtidžedžs, taču viņam uz papēžiem arvien uzstājīgāk min kreisi noskaņotais senators Bērnijs Sanderss, liecina daļējie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 97% balsošanas iecirkņu.

Saskaņā ar šiem rezultātiem 38 gadus vecais Būtidžedžs ieguvis 26,2% delegātu balsu, bet Sanderss - 26,1%.

Cita progresīvo pārstāve senatore Elizabete Vorena ir trešajā vietā ar 18,2% balsu.

Mēreno demokrātu pārstāvis Džo Baidens, kas līdz šim valsts mērogā aptaujās bijis vadībā, noslīdējis līdz ceturtajai vietai ar 15,8% balsu.

Baidens jau atzinis, ka Aiova ir trieciens viņa priekšvēlēšanu kampaņai.

Skaidro Hemlinas Universitātes profesors, ASV vēlēšanu eksperts Deivids Šulcs:

Priekšvēlēšanas Aiovā kopš 1972.gada iezīmē ASV prezidenta vēlēšanu sākumu. Tajos abas lielākās ASV partijas uzsāk prezidenta kandidāta izvēles procesu. Tas gan nenozīmē, ka kandidāti tikai tagad sākuši rosīties - viņi jau vairākus mēnešus vāc līdzekļus kampaņai, cenšas vairot savu atpazīstamību un veido ar kampaņu saistītas organizācijas.

Par ASV priekšvēlēšanu nozīmīgumu var strīdēties. No vienas puses, tas ir svarīgas tāpēc, ka tas ir pirmais balsojums par kandidātiem, kuri cer saņemt savas partijas nomināciju vēlēšanās. No otras puses, Aiova neprezentē visu ASV - šajā štatā dominē gaišādaini lauku iedzīvotāji. Šis vēlētāju profils nepārstāv Savienotās Valstis kopumā.

Turklāt tas, ka labi panākumi Aiovā palīdz tālākajā vēlēšanu cīņā, ir mīts. Kopš 1972.gada tikai 55% demokrātu un 43% republikāņu kandidātu, kuri uzvarēja Aiovas priekšvēlēšanās, ieguva savas partijas nomināciju pēdējā prezidenta vēlēšanu posmā. Un tikai trīs Aiovas priekšvēlēšanu uzvarētāji ir kļuvuši par prezidentiem: Džimijs Kārters 1976.gadā, Džordžs Bušs 2000.gadā un Baraks Obama 2008.gadā.

Runājot par šonedēļ notikušajām demokrātu priekšvēlēšanām Aiovā, labus rezultātus ieguva Pīts Būtidžedžs un Bērnijs Sanderss, savukārt bijušajam ASV viceprezidentam Džo Baidenam neveicās. Negaidīti slikti rezultāti var iedragāt kandidāta tālākās izredzes.

Mērenā senatore Eimija Klobušāra palikusi piektajā vietā ar 12,1% balsu. Pārējie pretendenti ieguvuši ne vairāk par 1% balsu katrs.

38 gadus vecais Būtidžedžs, agrākais Sautbendas mērs, kurš iepriekš bija mazpazīstams spēlētājs lielajā politikā, ir pirmais atklāti homoseksuālais kandidāts uz Demokrātu partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās.

Uzvara priekšvēlēšanās Aiovā būs stimuls Būtidžedža kampaņai pirms Ņūhempšīras, kur paredzētas nākamās Demokrātu partijas priekšvēlēšanas.

Tikmēr republikāņu priekšvēlēšanās 97% balsu bez lielas piepūles ieguva Donalds Tramps. Viņa sāncenši spēja savākt tikai pa dažiem simtiem balsu.

Priekšvēlēšanas Aiovā tika organizētas kā vēlētāju sapulces, nevis kā tradicionālas vēlēšanas pie balsošanas urnām.

Pirmo rezultātu paziņošana otrdien aizkavējās "kvalitātes pārbaužu dēļ". Pretendentiem gaidot rezultātus Aiovā, aizkavējās viņu došanās tālāk uz Ņūhempšīru.

Aiovas demokrātu partija bija pavēstījusi, ka nevar paziņot rezultātus sakarā ar problēmām ar lietotni, kas izmantota nodoto balsu apkopošanā. Kā teikts partijas paziņojumā, lietotne datus vākusi precīzi, taču sniedz tikai daļējus rezultātus.

Priekšvēlēšanas Aiovā ir svarīgas tāpēc, ka tās atstās ietekmi uz pretendentu tālāko kampaņu pirms priekšvēlēšanām vairāk apdzīvotajos štatos, kur norisināsies cīņa par ievērojami lielāku Demokrātu partijas nacionālā kongresa delegātu skaitu, kuriem jūlijā būs oficiāli jāizvirza savs kandidāts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu