Antarktīdā no ledāja atšķēlies kārtējais aisbergs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Antarktīdas rietumos atrodas viens no pasaules visvairāk apdraudētajiem ledājiem. No tā atdalījies 300 kvadrātkilometru liels gabals, vēsta "National Geographic".

Painailendas glečers un tam līdzās esošais Tvaitsa glečers ir Rietumantarktīdas "vājais posms" - kušana un aisbergu atdalīšanās varētu novest pie ūdens līmeņa celšanās.

Nedēļas nogalē Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) satelīti uzrādīja, ka no Painailendas glečera atšķēlies gabals apmēram 300 kvadrātkilometru lielumā, kas uzreiz pēc tam sadalījās vairākos mazākos aisbergos.

Lielākais no tiem bija pietiekami brangs, lai tam piešķirtu vārdu - B-49.

Painailendā notikušas vairākas lielu aisbergu atdalīšanās. Zinātnieki nobažījušies, ka līdzšinējie notikumi varētu būt tikai priekšvēstneši vēl aktīvākai ledāju kušanai klimata pārmaiņu ietekmē. Pagājušonedēļ gaisa temperatūra Antarktīdas pussalā sasniedza rekordu - 18 grādus pēc Celsija. Šādus signālus ir grūti ignorēt.

"Bažas rada ik dienu ienākošā [satelītu] datu plūsma, kas atklāj dramatisko tempu, kādā klimats izmaina Antarktīdas seju," norāda ESA zinātnieks Marks Drinkvoters.

Painailendas glečers ir Antarktīdas visvairāk apdraudētais ledājs. Kopš 2012.gada no tā gadā atdalās 58 miljardi tonnu ledus. Līdz ar to tas ir lielākais individuālais globālā jūras līmeņa celšanās avots pasaulē.

Aisbergu atšķelšanās no Painailendas glečera notiek arvien biežāk un ar mazākiem laika intervāliem. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu