Vircavs: domes vadība psiholoģiski ietekmē būvvaldes darbiniekus (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Nolūkā panākt domes vadībai izdevīgu lēmumu pieņemšanu, atsevišķi Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki, domes priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR) rīkojumā, tiek psiholoģiski ietekmēti un iebiedēti, apgalvo uz laiku atstādinātais būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Vircavs paziņojumā medijiem stāsta, ka Burovs kā viņa atstādināšanas iemeslu minējis trīs būvvaldes darbinieku saņemtās sūdzības, taču viņš neesot spējis sniegt informāciju ne par saņemto sūdzību saturu, ne to iesniedzējiem.

Vienlaikus viņš norāda, ka lai arī būvvalde ir mēra pakļautībā esoša pašvaldības iestāde, tās darbību un lēmumu pieņemšanas procesu stingri reglamentē būvniecību regulējoši normatīvie akti.

"Tas nozīmē, ka būvvaldes darbībai jābūt vērstai uz būvniecības procesa tiesiskuma nodrošināšanu, nepieļaujot politiskas atkāpes vai spiedienu. Diemžēl pēdējo mēnešu notikumi liecina, ka Burovs veic ne tikai labi organizētu būvvaldes nomelnošanas kampaņu, bet arī iejaucas lēmumu pieņemšanas procesā, manas prombūtnes un nu jau arī atstādināšanas laikā ieceļot būvvaldes vadībā sev pietuvinātus cilvēkus un dodot tiem prettiesiskas norādes attiecībā uz dažādu pilsētai nozīmīgu objektu dokumentācijas izskatīšanu un saskaņošanu," apgalvo Vircavs.

Tāpat viņš apgalvo, ka saņēmis informāciju, ka nolūkā panākt domes vadībai izdevīgu lēmumu pieņemšanu, atsevišķi būvvaldes darbinieki tiek psiholoģiski ietekmēti un iebiedēti, savukārt vienam no darbiniekiem, "izmantojot reiderisma metodes", bez piekrišanas pat pārmeklēts darba galds.

Vircava pieaicinātie advokāti arī esot secinājuši, ka mēra izdotajam rīkojumam par viņa atstādināšanu no pienākum veikšanas neesot juridiska pamata.

Pēc viņa teiktā, rīkojums pēc tā būtības un satura neatbilst Darba likuma prasībām, lai gan formāli ietver atsauci uz šo tiesību normu. 

"Rīkojumā izteikts pieņēmums, ka mana atrašanās darba vietā varētu būt saistīta ar iespējamu "nepamatotu un prettiesisku darbinieku ietekmēšanu", tomēr netiek izskaidrots, kas ir domāts ar jēdzienu "ietekmēšana", ņemot vērā, ka būvvaldes darbinieku vadīšana ir mans tiešais pienākums. Tāpat rīkojums nesatur juridisko argumentāciju vai faktisko apstākļu aprakstu, kas varētu liecināt par "nepamatotu" vai ""prettiesisku" darbību," pauž Vircavs.

Viņš arī norāda, ka domes Ētikas komisijas, kurai uzticēts izvērtēt saņemtās sūdzības, lēmumiem ir ieteikuma raksturs un tai nav nekādu šķēršļu vērtēt viņa rīcību bez atstādināšanas piemērošanas.

Līdz ar to Vircavs vērsies pie Burova ar aicinājumu viņu amatā atjaunot.

Kā ziņots, pirmdien Burovs uz laiku atstādināja Vircavu no būvvaldes vadītāja amata.

Burovs aģentūrai LETA sacīja, ka viņš saņēmis vairākas sūdzības no būvvaldes darbiniekiem par Vircava attieksmi pret tiem un arī "par viņa darbu ar dokumentiem". Cik daudz sūdzību saņemts un kāds ir to saturs, Burovs gan sīkāk nekomentēja.

Sūdzības Burovs nodevis izvērtēšanai domes Ētikas komisijai, kurai savās sēdēs, visticamāk, būšot jāaicina piedalīties arī pašu Vircavu. Līdz komisijas lēmumam, bet ne ilgāk kā uz laiku līdz trim mēnešiem, Vircavs no pienākumu pildīšanas ir atstādināts.

Par būvvaldes vadītāju patlaban iecelts būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes vadītājs Jānis Belkovskis. Vircavs būvvaldi vadīja kopš 2012.gada. 

Nesaskaņas starp Burovu un Vircavu medijos plašāk izskanēja aizvadītā gada izskaņā, kad Vircavs ar vēstuli vērsās pie domes deputātiem, apgalvojot, ka Burovs izdarījis uz viņu politisku spiedienu, lai, neraugoties uz neatbilstībām būvniecības prasībām, ekspluatācijā tiktu pieņemtas "Z-torņu" augstceltnes.

Vircavs paziņoja, ka ēkām būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Tikmēr mērs pauda bažas par kopumā būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi, saistībā ar "Z-Towersu" projektu. Paziņojumā medijiem Burovs apstiprināja, ka ir ticies ar projekta attīstītājiem, kuri vērsušies pie viņa ar informāciju par to, ar kādām problēmām uzņēmēji sastopas, lai nodotu ēku ekspluatācijā.

Īsi pēc tam Vircavs paņēma slimības lapu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu