Irānas kosmosa programma piedzīvojusi kārtējo ķibeli (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Irānas kosmosa programma svētdien, 9. februārī, piedzīvojusi vēl vienu nelaimi, proti, tās satelītam “Zafar 1” neizdevās uzņemt pietiekami lielu ātrumu, lai pēc pacelšanās nonāktu Zemes orbītā.

Kā vēsta ziņu aģentūra “AP”, komunikāciju satelītu Irāna kosmosā palaida no Imama Homeini kosmosa centra Irānas ziemeļos, tomēr Zemes orbītā tas nenonāca.

“Pirmās un otrās stadijas nesēja motori funkcionēja labi un satelīts vēlāk veiksmīgi atdalījās no nesēja, tomēr beigu beigās tas nespēja uzņemt pietiekami lielu ātrumu, lai varētu nonākt orbītā,” komentēja Irānas Aizsardzības ministrijas kosmosa programmas runasvīrs Ahmads Hoseini.

Šī kļūme nav vienīgais negadījums. 2019. gada janvārī Irāna piedzīvoja kļūmi Simorgas raķetes pacelšanās laikā, bet mēnesi vēlāk ķibele piemeklēja Safīras raķeti. Savukārt pagājušā gada augustā pacelšanās laukumā eksplodēja raķete, kuras vraku no kosmosa pamanīja Sanfrancisko kompānijas “Planet” pārvaldītie satelīti.

Tomēr Irānas varasvīriem pēc svētdienas likstas dūša nav sašļukusi papēžos.

“Šorīt ķibele piemeklēja satelītu “Zafar”. Kā jau daudzos zinātniskos projektos, kļūmes mēdz notikt. “FALCON 9”, “Juno II”, “ATLAS”, “PROTON M”, “ANTARES” ir tikai daži no ASV ķibeļu piemēriem. Tomēr mēs esam NEAPTURAMI! Mums ir vēl daudzi vareni irāņu satelīti!” tviterī rakstīja Irānas informāciju un tehnoloģiju ministrs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu