Cilvēktiesības un tiesiskums - Dienvidāfrikas vājie punkti (49)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas sabiedrībā pēdējo nedēļu laikā plaši apspriesta Kristīnes Misānes lieta. Dānija lēmusi neatbrīvot Misāni, līdz ar ko viņa tiks izdota Dienvidāfrikas Republikai, kur viņai draud 15 gadu cietumsods par pašas bērna nolaupīšanu un citām apsūdzībām. Taču Dienvidāfrika ir valsts, kur ar cilvēktiesību un tiesiskuma ievērošanu ir problēmas.

Cilvēktiesību situācija

Dienvidāfrikā tikai 1994.gadā beidzās aparteīda režīms, kura laikā valsti pārvaldīja baltā minoritāte, bet tumšādainajiem iedzīvotājiem tika liegtas daudzas pamattiesības. Lai arī šī Dienvidāfrikas vēstures nodaļa ir palikusi pagātnē, tur joprojām pastāv lielākā ekonomiskā nevienlīdzība pasaulē. Baltādainie un melnādainie dienvidafrikāņi joprojām lielā mērā pārstāv dažādus sociālos slāņus; īpaši šāds sadalījums jūtams ārpus pilsētām.

Tas savukārt noved pie tā, ka Dienvidāfrikā pastāv augsts nabadzības, korupcijas, bezdarba un vardarbīgās noziedzības līmenis. Veselības un izglītības budžeta samazināšana ierobežo piekļuvi šiem svarīgajiem pakalpojumiem.

Kopējais noziedzības līmenis ir augsts. Tas tiešā veidā saistīts ar milzīgo bezdarbu, kas 2020.gada janvārī sasniedza 29,1%. Izplatīti tādi noziegumi kā laupīšanas, zādzības un uzbrukumi, narkotiku aprite un rekets. Nespējot atrast godīgu darbu, daļa dienvidafrikāņu pievēršas noziedzībai, un zināmā mērā sabiedrībā šī parādība tiek normalizēta.

Augstā noziedzības līmeņa dēļ Dienvidāfrikas cietumi ir pārpildīti. "World Prison Brief" datubāzē pieejamā informācija liecina, ka sievietes ir 2,6% no ieslodzītajiem, savukārt ārzemnieki - 7,5% no visiem ieslodzītajiem.

Kā norāda HRW, Dienvidāfrikā ir izplatīta vardarbība pret sievietēm, bet par vairumu gadījumu netiek ziņots tiesībsargājošajām iestādēm. Bieža ir arī seksuālā vardarbība pret sievietēm.

Nesenā pagātnē bijis gadījums, kad bruņoti policisti vērsās pret platīna raktuvju darbinieku streikiem, nogalinot vairāk nekā 30 protestētājus. 2012.gada 16.augusta notikumi izraisīja nacionālu krīzi. Izmeklētāju atzinums meta ēnu uz tiesiskumu Dienvidāfrikā - tajā secināts, ka policija falsificēja un aizturēja dokumentus par notikušo, policisti sniedza nepatiesas liecības.

Problēmas ar tiesiskumu

Dienvidāfrikā ir augsts noziedzības līmenis, un iedzīvotāji neuzticas policijai un citām valsts institūcijām, tai skaitā birokrātiem, tiesnešiem un likumdevējiem.

"World Justice Project" tiesiskuma indeksā Dienvidāfrikai piešķirts reitings 0,58 (maksimālais iespējamais ir 1). Salīdzinājumam Dānijas reitings ir 0,9 - augstākais visā pasaulē.

HRW 2019.gada ziņojumā norāda, ka ārzemniekiem Dienvidāfrikā var nākties saskarties ar vardarbīgiem uzbrukumiem un draudiem, taču tas visvairāk attiecas uz ieceļotājiem no citām Āfrikas valstīm, tostarp bēgļiem un patvēruma meklētājiem. Šai attieksmei pamatā ir uzskats, ka iebraucēji no nabadzīgākām Āfrikas valstīm gatavi strādāt par zemākām algām un atņemt darbu vietējiem, teikts "Freedom House" ziņojumā. Vietējie mēdz izdemolēt patvēruma meklētāju biznesus, kuru darbības izbeigšanā piedalās arī likumsargi.

Tikpat kā neviens no lielākajiem šāda veida uzbrukumiem nav beidzies ar vainīgo notiesāšanu. Šādu gadījumu liecinieki un aktīvisti organizācijai "Amnesty International" sūdzējušies par to, ka policija nereaģē uz uzbrukumiem afrikāņu iebraucējiem vai pat piedalās tajos.

Tiesiskuma trūkums pastāv arī valsts augstākajā politiskajā līmenī. Bijušais Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma apsūdzēts korupcijā, naudas atmazgāšanā, krāpšanā un reketā. Neskatoties uz to, ka šāda veida apsūdzības Zumu pavadīja visu prezidentūras laiku, viņš izturēja vairākus neuzticības balsojumus un impīčmenta mēģinājumu. Dienvidāfrika šomēnes izdeva Zumas aresta orderi, jo viņš ignorēja tiesu, aizbildinoties ar veselības problēmām.

Bažas par tiesiskumu rada arī Dienvidāfrikas plāni izstāties no Starptautiskās Krimināltiesas (SKT). Paziņojumā ANO tā norādīja - Dienvidāfrika "secinājusi, ka tās saistības attiecībā uz konfliktu miermīlīgu atrisināšanu dažkārt ir nesavienojamas ar SKT sniegtajām interpretācijām".

GALERIJA: Kristīnes Misānes stāsts

GALERIJA: Pikets par bērna nolaupīšanu DĀR apsūdzētās Misānes atbalstam 

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu