LDz valdes dubulto amatu lieta nodota KNAB (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.
Bijušais VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš. Foto: Ieva Makare/LETA

Ģenerālprokuratūras sāktais kriminālprocess par, iespējams, nelikumīgas pārvaldes institūcijas izveidošanu “Latvijas dzelzceļā” (LDz) saistīts ar nesen likvidēto koncerna Prezidentu padomi, ziņo Panorāma.

Lieta nodota izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Vēl līdz pagājušā gada rudenim “Latvijas dzelzceļa” vadītāji sēdēja uz diviem krēsliem – viens amats valdē, otrs amats Prezidentu padomē, kas faktiski dublējusi valdes pienākumus.  

Tieši darba līgumi par prezidenta un viceprezidenta amatiem ļāva Edvīnam Bērziņam un Aivaram Strakšam saņemt apjomīgās kompensācijas pēc koncerna pamešanas – kopā vairāk nekā 400 000 eiro, secināms no abu amatpersonu deklarācijām.

Likums neaizliedz valdes locekļiem uzņēmumā ieņemt vēl kādu amatu, taču 80% atlīdzības jābūt tieši par darbu valdē. Lielās kompensācijas, kā arī Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecina, ka proporcija nav ievērota.

Ilggadējā “Latvijas dzelzceļa” kapitāldaļu turētāja, tagad “Rīgas satiksmes” valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa stāstīja, ka dokumentos, par ko atbildīga ministrija, likumā noteiktā atlīdzības proporcija starp amatiem valdē un Prezidentu padomē esot ievērota.

Innusa gan atzina, ka nosacījumus Bērziņa un Strakšas darba līgumos nezina.

Neminot Prezidentu padomes nosaukumu, prokuratūras paziņojumā norādīts, ka “Latvijas dzelzceļam” deviņu gadu laikā nodarītais kaitējums, iespējams, nelikumīgās struktūras dēļ ir gandrīz miljons eiro.

LSM.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka prokuratūras minētā iespējami nelikumīgā struktūrvienība LDz varētu būt Prezidentu padome, ko Satversmes tiesa pirms dažiem gadiem atzinusi par nelikumīgu, tomēr šī padome tā arī netika likvidēta.

Prokuratūra norāda, ka par “Latvijas dzelzceļam”, iespējams, nodarīto kaitējumu tiks izmeklēta arī Satiksmes ministrijas amatpersonu atbildība. Izmeklēšana uzticēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas vēl iepazīstas ar prokuratūras atsūtītajiem materiāliem.

Nevienai personai krimināllietā aizdomās turētā statuss šobrīd nav piemērots.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu