Dāniete Brita Nīlsena notiesāta par €16 miljonu nozagšanu no sociālā budžeta (21)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kopenhāgenas tiesa otrdien piesprieda sešu ar pusi gadu cietumsodu Britai Nīlsenai, kura vairāk nekā 40 gadus strādāja Dānijas sociālo dienestu padomē un piesavinājās 117 miljonus Dānijas kronu (15,6 miljonus eiro) no sabiedrības neaizsargātākajām grupām paredzētajiem līdzekļiem.

2018.gadā Nīlsenu apsūdzēja par sociālā budžeta līdzekļu piesavināšanos. Šis ir neparasts gadījums Dānijā, kura ir starp caurspīdīgākajām un vismazāk korumpētajām valstīm pasaulē. Taču Nīlsenas lieta un "Danske Bank" skandāls aptraipījis Dānijas līdzšinējo reputāciju.

Kad Nīlsena tika apsūdzēta, viņa aizbēga uz Dienvidāfriku. Nīlsena tika aizturēta Johannesburgā, sadarbojoties Dānijas un Dienvidāfrikas policijai. Dažas dienas vēlāk viņa labprātīgi atgriezās Kopenhāgenā, kur 2018.gada 11.novembrī tika arestēta, vēsta aģentūra AP.

Prokuratūra norādīja, ka Nīlsena Dānijas budžeta līdzekļu esot piesavinājusies 25 gadu garumā.

Viņas darba pienākumos ietilpa valsts budžeta līdzekļu sadalīšana organizācijām, kas palīdz, piemēram, invalīdiem vai hronisku slimību slimniekiem.

2017.gadā Nīlsenai par ierēdnes amatā aizvadītajiem gadiem tika pasniegta Sudraba medaļa par nopelniem.

65 gadus vecā Nīlsena tiesā atzina, ka naudas piesavināšanās viņai esot kļuvusi par sava veida atkarību, vēsta aģentūra "Reuters". Viņa par to iegādājās zirgus un privātmāju Dienvidāfrikā, kā arī apmierināja vēl citas iegribas.

Nīlsenas advokāts vainoja varasiestādes, ka tās pietiekami neuzraugot valsts līdzekļu izlietojumu. Viņš sacīja, ka Nīlsena necentīšoties spriedumu pārsūdzēt.

"Mēs bieži jokojām, ka tu vari ierakstīt savu bankas kontu un aizlidot uz Bahamām," Nīlsena sacīja tiesā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu