Cik ilgi jaunais koronavīruss var izdzīvot uz virsmām? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Zināms, ka daži koronavīrusi uz dažādām virsmām var izdzīvot līdz pat 9 dienām.

Ķīnas centrālā banka sākusi tīrīt un pat iznīcināt banknotes, baidoties, ka ar to palīdzību varētu izplatīties jaunais koronavīruss.

Tomēr cik ilgi tas patiesībā var izdzīvot uz tāda veida virsmām? Īsā atbilde ir tāda, ka mēs to nezinām. Tiesa, ja jaunais koronavīruss ir līdzīgs citiem cilvēka vīrusiem, piemēram tā “brālēniem” SARS un MERS, uz dažādām virsmām, piemēram, metāla, stikla un plastmasas, tas var izdzīvot līdz pat deviņām dienām. Salīdzinājumam gripas vīruss uz virsmām var izdzīvot tikai 48 stundas, vēsta "CNN".

Jaunajā pētījumā zinātnieki izanalizēja vairākus dučus iepriekš publicētu pētījumu par cilvēka koronavīrusiem, lai labāk saprastu, cik ilgi tie spēj izdzīvot ārpus organisma. Pētnieki atklāja, ka šie koronavīrusi uz virsmām var izdzīvot ilgāk par nedēļu, tomēr daži no tiem nepaliek aktīvi temperatūrā, kas ir augstāka par 30 grādiem pēc Celsija. Viņi arī atklāja, ka atbrīvoties no šiem koronavīrusiem var ar vienkāršiem dezinfekcijas līdzekļiem.

Piemēram, dezinfekcijas līdzekļi ar 62-71% etanola, 0,5% ūdeņraža peroksīda vai 0,1% nātrija hipohlorīta (balinātājs) sastāvā var efektīvi minūtes laikā deaktivizēt koronavīrusus, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Journal of Hospital Infection”.

“Mēs sagaidām līdzīgu efektu arī “2019-nCoV” gadījumā,” raksta pētnieki.

Tomēr, lai arī jaunais koronavīruss ir līdzīgs SARS koronavīrusam, tomēr pagaidām vēl nav skaidrs, vai tas uzvedas tāpat.

Ir iespējams, ka cilvēks ar jauno koronavīrusu var inficēties, saskaroties ar inficētu virsmu vai objektu, bet pēc tam pieskaroties savai mutei, degunam vai acīm.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu