Senie cilvēki pirms 10 tūkstošiem gadu Sahāras tuksnesī mielojās ar zivīm (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tuksnesis
Tuksnesis Foto: Unspalsh

Pētnieki Sahāras tuksnesī atraduši lielu daudzumu dažādu dzīvnieku atlieku, sniedzot jaunu informāciju par Sahāras iedzīvotāju uzturu senatnē.

Zinātnieki atklāja gandrīz 18 tūkstošus individuālu dzīvnieku atlieku paraugu, no kuriem 80 procenti bija zivju, piemēram, samu un tilapiju atliekas, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS ONE”.

Atliekas radušās pirms 10,2 līdz 4,6 tūkstošiem gadu. Lielākā daļa no tām bija zivju atliekas, bet pārējās bija zīdītāju (19 procenti), putnu, reptiļu un molusku atliekas. Zinātnieki apgalvo, ka tās ir cilvēku ēdiena atliekas, jo uz tām bieži redzamas darbarīka vai uguns atstātas pēdas.

Šis atklājums liecina, ka zivis bija ļoti nozīmīgs ēdiens šajā teritorijā dzīvojošajiem cilvēkiem.

Foto: Wim Van Neer/PLOS ONE

“Galvenais atradums, bez šaubām, ir zivju atliekas. Lai arī zivju lietošana pārtikā tajā laikā Ziemeļāfrikā nav nekas neparasts, tomēr tik liels atlieku daudzums Sahāras tuksneša vidū ir bezprecedenta atklājums. Tas mums sniedz jaunu informāciju par klimata pārmaiņām un kultūras pielāgojumiem,” izdevumam “Newsweek” pastāstīja pētnieks Savino di Lernija.

Mūsdienās vide šajā teritorijā ir vējaina, karsta un ārkārtīgi sausa. Tomēr fosilijas no šā reģiona liecina, ka vide šeit reiz bijusi mitra, bagāta ar ūdeni, augiem un dzīvniekiem. Tomēr tūkstošiem gadu laikā šī teritorija izžuva un pārvērtās tuksnesī.

Mainīgie vides apstākļi lika senajiem cilvēkiem mainīt savu diētu, no zivīm pārejot uz zīdītājiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu