Lielajos kapos uzieta vismaz 200 gadus veca kapa plāksne (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Lielie kapi
Rīgas Lielie kapi Foto: "Rīgas meži"

Rīgas Pieminekļu aģentūras eksperti šodien uzsāk senas kapa plāksnes izpēti, kuru Lielo kapu teritorijā uzgājis "Dārzu un parku" darbinieks, portālu TVNET informēja SIA ”Rīgas meži” valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Arheoloģiskais retums varētu būt pat vairāk nekā 200 gadus vecs.

Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas meži” daļas “Dārzi un parki” teritorijas apsaimniekošanas speciālisti Lielo kapu teritorijas kopšanas laikā zem sūnu, lapu un zemes slāņa atraduši ļoti vērtīgu vēsturisku priekšmetu - kapa plāksni ar uzrakstiem.

Vēsturisko priekšmetu izdevies atrast, pateicoties “Rīgas Meži” Dārzu un parku daļas teritorijas apsaimniekošanas speciālistam, Lielo kapu vēstures entuziastam Mihailam Parahinam.

Mihails nekavējoties sazinājies ar ekspertiem no Rīgas Pieminekļu aģentūras, kuri šodien uzsāks kapa plāksnes analīzi.

“Pārsvarā šādas plāksnes nav saglabājušās savās oriģinālajās vietās. Padomju gados kapu rekonstrukcijas laikā tās tika izvietotas kā ekspozīcijas priekšmeti gar parka celiņiem. Atrast šādu plāksni nostāk no ceļa, tās oriģinālajā atrašanās vietā, ir milzīga veiksme, īpaši ņemot vērā, ka tieši plāksnes ir visvecākais Lielo kapu mantojums.

Esmu Lielo kapu apkaimē dzimis un izaudzis, un kā Lielo kapu vēstures entuziasts un vietējais iedzīvotājs es redzu tādu atradumu tikai otro reizi dzīvē!

par atraduma unikalitāti stāsta Mihails Parahins.

Foto: "Rīgas meži"

Kapsētas visvecākā sektora shēma, kurā apbedījumi tika veikti jau no 1773. gada. ​​​​​​​Tieši šeit šodien zemē atrasta kapa plāksne.

Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas meži” daļas “Dārzi un parki” Rīdzenes iecirkņa teritorijas apsaimniekošanas speciālisti un dārznieki visu Lielo kapu teritorijas 22,5 hektāru platībā un Jēkaba kapu 2,77 ha platībā kopšanu uzsāka 2017. gada aprīlī.

SIA “Rīgas meži” kopā ar Rīgas Pašvaldības policiju arī izdevies novērst trešo personu nesankcionētu darbošanos Lielajos kapos, lai mazinātu kultūrvēsturisko detaļu un elementu sabojāšanu, pazaudēšanu vai piesavināšanos, kā arī patvaļīgu atrašanos kapličās, kas var būt pat bīstama dzīvībai un veselībai. Tāpat tiek nodrošināta Lielo kapu ne tikai kā vēsturiska objekta, bet arī dabas objekta saglabāšana ilgtermiņā. Visas aktivitātes īpašumā saskaņojamas ar zemes valdītāju RD Īpašuma departamentu, “Rīgas pieminekļu aģentūru” un SIA ”Rīgas meži”, kā arī koordinējamas ar Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes speciālistiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu