Evija Šalte-Novicka: Sievietēm pietrūkst laika sev! (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kāpēc sievietei bieži vien pietrūkst laika sev? Tāpēc, ka “mēs pašas nemākam novilkt robežas, mēs nemākam savus neskaitāmos darbus deleģēt citiem”, uzskata personības izaugsmes trenere Evija Šalte-Novicka.

Personības izaugsmes trenere Evija Šalte-Novicka ikdienā konsultē sievietes un palīdz atrast labākas karjeras un pašizaugsmes iespējas. Organizācijas “Māmiņu klubs” aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 500 sieviešu, atklāja, ka ikdienā sievietēm visvairāk pietrūkst laika sev - tā laika, ko “apēd” daudzie pienākumi un citi cilvēki.

“Mēs pašas nemākam novilkt robežas! Nemākam savus neskaitāmos darbus deleģēt citiem. Tas skaidrojams ar kultūrvēsturisko telpu, kurā esam uzaugušas un kādas bijušas mūsu mātes un vecāsmātes - varonīgās sievietes, kas pieradušas vilkt vezumu un izdarīt visu pašas. Mēs esam redzējušas sievietes - tankus, un tāda uzvedība iesakņojusies arī mūsos. Arī mana omīte brauca ar traktoru, un šis tēls ir bijis mans sievietes paraugs,” novērojusi personības izaugsmes trenere.

Ja mēs pašas nedarīsim, mums būs kauns!

Pašas sievietes par sevi nereti domā, ka var visu! Tikt galā ar mājas pienākumiem, bērnu audzināšanu, savu darba dzīvi. Pastāv nerakstīta sieviešu sabiedriskā sacensība - par labākās mātes, sievas, darbinieces titulu. Arī sociālie tīkli un savas virtuālās dzīves veidošana rada priekšstatu, ka jāprot uzcept skaistāko kūku un Instagramā jāatrāda skaisti saģērbtie mazuļi perfektās mājās, lai citi domātu - re, cik laba mamma es esmu! Skrienu pakaļ bērniem sešos pulciņos, eju uz randiņiem ar vīru, vingroju un vispār - esmu supersieviete! Tomēr perfekcionisms rada arī milzīgu spriedzi un nogurumu. Visu paveikt nav iespējams, un sieviete to dara uz izdegšanas robežas.

Evija Šalte-Novicka novērojusi, ka Latvijas sievietes par maz atbalsta cita citu un daudz kritizē: “Lai gan esam ļoti jaudīgas un bieži vien talantīgas, ikdienā sacenšamies un baidāmies piedzīvot sociālo kaunu. Ko par mani padomās, ja nevadāšu savu bērnu pati uz futbola treniņiem? Ja nebūšu visiem par aizbāzni un galveno darītāju? Tas kavē arī atslābināties un dzīvot sev, jo svarīgāk ir pierādīt sevi citiem, sabiedrībai. Tomēr sievietei nav jāvar viss un nav jāapkraujas ar pienākumiem, kurus grūti izpildīt. Jāuzdod sev jautājums - vai tiešām kāds no manis to visu prasa un ko tas man pašai dod? Tas ir arī stāsts par sievietes pašapziņu - kāpēc tā ir tik iedragāta, ka ir jābūt tik perfektai?”

Privātā telpa un laiks tikai sev!

Pirmais solis uz savu personīgo robežu novilkšanu un atpūtu ir privātā telpa tikai sev. Personības izaugsmes trenere neiesaka sieviešu tik izplatīto bēgšanu vannā vai iegrimšanu kulinārijā: “Ir sievietes, kurām patīk gatavot ģimenei, bet tas nav laiks sev! Privātā telpa nozīmē tādu vietu, kur vari būt netraucēta kaut stundu! Arī jaunajām māmiņām ir jāmācās paņemt šo laiku sev un uz mirkli rast atpūtu no bērniem. Tas gan ir saistīts ar lielu vainas izjūtu, bet tam ir jātiek pāri. Manu klientu lokā ir kāda jaunā māte, kas spēja atstāt jaundzimušo tuviniekiem un aizbraukt paslidot! Tā ir liela uzdrīkstēšanās un daudzi varbūt nosodītu, bet pabūšana ar sevi ir katra cilvēka pamata vajadzība!”

Ar ko lai sāk, lai šādas pārmaiņas savā ikdienā sieviete ieviestu? Pirmkārt, ir jāuztaisa visa sava laika inventarizācija. Tas nozīmē pierakstīt nedēļu, cik daudz un ko dari: “Uztaisot sava patērētā laika un darbu atskaiti, var pamanīt, kam tad tieši tiek tērēts laiks, un nereti atklājas, ka sava laika nav tieši tāpēc, ka patērēts nelietderīgi, piemēram, sociālajos tīklos, kas ir laika zaglis Nr.1! Var ieraudzīt, ka esi patērējusi 24 h nedēļā, sēžot telefonā un sūdzoties, ka laika nekam nepietiek. Varēs arī pamanīt, vai nedēļas laikā ir bijis laiks vienai palasīt grāmatu, pastaigāties, pasēdēt klusumā, padomāt. Var izrādīties, ka šādu brīžu nav bijis vispār. Sievietes bieži vien neuzdrošinās atstāt bērnus auklei, tuviniekiem un vienkārši aizbraukt pastaigā gar jūru,” novērojusi Evija Šalte-Novicka, kas iedrošina privāto laiku un telpu sev apzināti ieplānot un negaidīt, kad to piešķirs kāds cits.

Latvijas sievietes ir ļoti kontrolējošas!

“Gribam kontrolēt visus! Bērnus, kur ir man vīrs ir, cikos viņš būs un tā tālāk. Sievietes, atrodoties šādā mūžīgā citu kontroles stāvoklī, uzņemoties vienpersonisku atbildību par to, kas notiek ģimenē, nemaz nedzīvo pašas savu dzīvi. Arī finansiālo atbildību, kas pēc būtības sievietēm ir smaga nasta. Tāpat arī Latvijas sievietes reti pieņem palīdzību. Uzdrošināšanās paņemt mājkalpotāju kaut reizi divās nedēļās ir jau liels varoņdarbs, bet mēs gribam visu iztīrīt pašas, jo ko gan par mums padomās, ja aicināsim kādu tīrīt mūsu nekārtību? Bet kāpēc gan sievietei jābūt ļoti kārtīgai un visu jāspēj vienai? Pasaule ir ļoti mainījusies, mēs vairs nedzīvojam iepriekšējā gadsimtā,” tā Evija Šalte-Novicka, kas piebilst - ja mēs pašas neplānosim savu laiku, laiks mūs nesīs un drīz vien uzzināsim, kas ir veģetatīvā distonija, izdegšana un zāles.

Sieviešu festivālā, kas notiks 29.februārī Jūrmalā, Semarah Hotel Lielupe, Evija Šalte-Novicka uzstāsies ar lekciju un meistarklasi “Mans laiks - kā gribu, tā plānoju!”. Pasākumā sievietēm būs iespēja baudīt plašu programmu ar sieviešu veselības un labsajūtas ekspertiem! Ieeja pasākumā bez maksas. Uzzini vairāk ŠEIT.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu