Kariņš par koronavīrusu: Mums ir ļoti augsta gatavība (39)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Atbildīgie dienesti ir augstā gatavībā, ņemot vērā koronavīrusa izplatības riskus. Par to šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Turklāt Kariņš uzsvēra, ka Latvijā vēl aizvien nav neviens koronavīrusa saslimšanas gadījums. Ja cilvēkam ir aizdomas par koronavīrusu, Kariņš aicināja nevis doties uz medicīnas iestādi, bet zvanīt uz 113 un sekot norādījumiem. 

"Ja cilvēks ir bijis ceļojumā vai arī viņam ir bijis ciešs kontakts ar [citiem] cilvēkiem, kas ir bijuši ceļojumā vīrusa skartajos reģionos, vajag zvanīt 113.

Man ir liela pārliecība, ka mūsu valsts dienesti seko situācijai līdzi un ir augstā gatavībā," pauda valdības vadītājs. 

Slimnīcu gatavība

Kā pēc padomes sēdes paziņoja Veselības ministre Ilze Viņķele (A/P), ja Latvijā izplatās koronavīruss, sākotnēji slimnīcas varēs uzņemt 100 pacientus. 

“Ir apzināts gultu skaits, ir apzināts gan karantīna vietu skaits, gan arī, ja cilvēki būtu jāizolē un jāārstē ārstniecības iestādēs gan Rīgā, gan reģionos.

Vienlaikus mēs pilnīgi droši varam pirmajā vilnī nodrošināt nepieciešamo personisko aprūpi 100 pacientiem,” sacīja Viņķele.

“Ja mēs runājam par skaitu, kas pārsniedz tās iespējas, ko mēs nekavējoties varam sniegt, vienalga vai Rīgā, vai ārpus Rīgas, tad mums ir padomā rīcības, kā šo darbu slimnīcās pārorganizēt: sākot ar uzņemšanas nodaļām, beidzot ar drošu slimnieku nošķiršanu, lai viņi neapdraudētu citus pacientus. Bet es ceru, ka mums Latvijā nenāksies piedzīvot iela apjoma slimnieku plūsmas,” rezumēja Veselības ministre. 

Cik gatava ir Latvija? Vērtē infektologs

Kā intervijā TVNET norādīja Latvijas universitātes profesors, infektologs Uga Dumpis, koronavīrusam nav gatava neviena valsts. Visām valstīm, viņaprāt, ir savi, “sāpīgie punkti”.

Taujāts, kādi ir Latvijas sāpīgie punkti, profesors atbildēja, ka runa ir par cilvēkresursiem.

“Tie ir cilvēkresursi un infrastruktūra, jo Latvija gadiem nav investējusi līdzekļus veselības aprūpē. Līdz ar to mūsu slimnīcas ir sliktāk aprīkotas. Trūkst medmāsu un speciālistu. Tā ir galvenā mūsu vispārzināmā problēma,” pauda Dumpis.

Pēc profesora domām, šo situāciju acumirklī nav iespējams uzlabot, tāpēc ir jātiek galā ar pašreizējiem resursiem.

“Nav jau arī tā, ka mums ir briesmīgi slikti. Nav tā, protams, Bet ir pilnīgi skaidrs, ka mēs nevaram salīdzināt [sevi] ar Vāciju vai Zviedriju. Mums vienkārši nav tādu iespēju,” norādīja Dumpis.

Par koronavīrusu brīdina lidostā

Runājot par pasākumiem, kas īstenoti lidostā "Rīga", lidostas pārstāvis Edgars Vilcāns atzīmēja, ka lidosta darbojas saskaņā ar SPKC norādēm.

“Mēs izvietojām informāciju ar ieteikumiem gan tiem pasažieriem, kas izlido, gan tiem, kas atgriežas Latvijā. Ņemot vērā pēdējo dienu notikumu attīstību, mēs saņēmām jaunākās SPKC rekomendācijas. Tika mainīts skarto reģionu definējums. Ja iepriekš tā bija Ķīna, tad šobrīd tā ir Ķīna, Dienvidkoreja, atsevišķi Itālijas reģioni un Irāna. Nekādas papildus darbības no lidostas puses SPKS skatījumā pašreiz nav nepieciešams veikt,” skaidroja Vilcāns.

Lidostas pārstāvis arī piebilda, ka gadījumā, ja lidostā būs nepieciešams veikt temperatūras mērīšanu pasažieriem, to veiks nevis lidostas darbinieki, bet pieaicinātie mediķi.

Rīga arī gatava

Savukārt Rīgas pašvaldība ir apzinājusi pasākumus, ko būtu nepieciešams veikt vīrusa uzliesmojuma gadījumā. 

"Pašvaldība vīrusa izplatīšanās gadījumā var veikt tādus pasākumus kā iestāžu slēgšana, īpašas aizsardzības nodrošināšana tiem darbiniekiem, kam jāstrādā klientu apkalpošanas sfērā, kā arī dažādus informatīvus pasākumus," teikts Rīgas domes izpilddirektora Jura Radzeviča paziņojumā presei. 

Tur arī minēts, ka lidostā "Rīga" ir izveidota atsevišķa stāvvieta gaisa kuģim, ja tajā varētu būt inficēts pasažieris.

"Lidostā ar līgumiem piesaistīti mediķi no NMPD, kuri jebkurā  aizdomu gadījumā var sniegt padomus un palīdzību," teikts paziņojumā. 

Iespējamajam koronavīrusa uzliesmojumam ir gatava arī Rīgas autoosta, tiek pausts Rīgas pilsētas izpilddirektora paziņojumā. 

Ceļojot ir jāievēro šādi piesardzības pasākumi:

  • Jāizvairās no cilvēkiem, kuri izskatās apslimuši;
  • Jāvairās aiztikt acis, deguns un mute ar nemazgātām rokām;
  • Regulāri jāmazgā rokas, ziepējot tās vismaz 20 sekundes, vai roku dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 60% spirta;
  • Īpaši svarīgi nomazgāt rokas pēc labierīcību apmeklējuma, pirms ēšanas un pēc klepošanas, šķaudīšanas vai deguna izšņaukšanas.
Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu