Zinātnieki pirmo reizi novērojuši pingvīnus trokšņojam zem ūdens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pingvīns zem ūdens.
Pingvīns zem ūdens. Foto: Unsplash

Pētniekiem pirmo reizi vēsturē izdevies ierakstīt pingvīnus izdodam skaņas zem ūdens. Tā ir pirmā reize, kad izdevies šādu uzvedību novērot jūras putnu vidū.

Pingvīni, kā arī citi jūras putni, uz sauszemes ir pazīstami kā visai skaļi un “runīgi” dzīvnieki, kā arī viņi mēdz komunicēt, kad to galvas atrodas virs ūdens. Tomēr līdz šim zinātniekiem nebija zināms, vai pingvīni skaņas izdveš arī zem ūdens, tāpat kā, piemēram, vaļi un delfīni.

Lai beidzot liktu punktu šai neziņai, zinātnieku komanda aprīkoja trīs dažādu sugu pieaugušus pingvīnus ar videokamerām un iebūvētiem mikrofoniem. Pētniekiem par pārsteigumu, mēneša laikā izdevās ierakstīt kopumā 203 pingvīnu zemūdens vokalizācijas.

“Es tam nespēju noticēt. Man tas bija jānoklausās vairākas reizes,” izdevumam “Hakai Magazine” komentēja pētnieks Andrea Tibo.

Ierakstītās vokalizācijas sastāv no vidēji 0,06 sekundes īsiem balss fragmentiem, kas tika izdvesti, nirstot pēc medījuma.

Pašlaik nav skaidrs, kāpēc pingvīni zem ūdens rada tādas skaņas, tomēr ir zināms, ka viņi to dara tikai medījot. Turklāt 50% vokalizācijas gadījumu norisinājās īsi pirms kustības paātrinājuma, cenšoties sagrābt medījumu.

Pētnieki domā, ka skaņas varētu būt saistītas tieši ar medīšanu, jo pingvīni tās izdeva, arī kad bija vieni. Tas liecina, ka skaņu mērķis nav komunikācija.

Pētnieki spriež, ka pingvīni izmanto vokalizāciju, lai apstulbinātu upuri. Tomēr ir nepieciešami vēl citi pētījumi, lai precīzi noskaidrotu, kāds ir pamats šādai pingvīnu uzvedībai.

“Pagaidām intriģējošs ir pats atklājums, ka viņi tā dara,” piebilda Tibo.

Nākotnē zinātniekiem vajadzētu veikt eksperimentus, kad zem ūdens tiek atskaņotas šīs pingvīnu skaņas un novērots, kāds ir to efekts uz pingvīnu upuriem.

Pētnieki zina, ka vokāla komunikācija starp jūras putniem ir ļoti svarīga vairošanās un barošanās procesos.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Zoological Science".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu