NATO nosoda Sīrijas un Krievijas gaisa triecienus pēc 33 Turcijas karavīru bojāejas (11)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zheng Huansong via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir nosodījis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma un tā sabiedrotās Krievijas "neizvēlīgos" gaisa triecienus pēc tam, kad šādā gaisa triecienā Idlibas provincē tika nogalināti vairāki desmiti Turcijas karavīru, piektdien paziņoja Stoltenberga preses sekretārs.

Telefonsarunā ar Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušolu "Stoltenbergs nosodīja Sīrijas režīma un tā atbalstītājas Krievijas turpinātos neizvēlīgos gaisa triecienus Idlibas provincē un aicināja tās apturēt savu ofensīvu, ievērot starptautiskās tiesības un atbalstīt ANO centienus pēc mierīga risinājuma," teikts paziņojumā.

"Viņš aicināja visas puses deeskalēt šo bīstamo situāciju un izvairīties no šausmīgās humānās situācijas tālākas pasliktināšanās reģionā."

Jau ziņots, 33 Turcijas armijas karavīri ceturtdien tika nogalināti gaisa triecienā, kas notika Idlibas provincē Sīrijas ziemeļrietumos un kurā tiek vainoti Sīrijas bruņotie spēki. Turcija pēc tam veica atbildes uzbrukumus Sīrijas režīma spēkiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pēc šī uzbrukuma bija sarīkojis ārkārtas sanāksmi par situāciju Idlibas provincē. Divas stundas ilgajā sanāksmē piedalījās aizsardzības ministrs Hulusi Akars, ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, ģenerālštāba priekšnieks Jasars Gilers un izlūkdienesta vadītājs Hakans Fidans.

Pēc šīs sanāksmes Turcija veica atbildes uzbrukumus Sīrijas režīma spēkiem, piektdien paziņoja Erdogana komunikāciju direktors Fahretins Altuns.

Pēc uzlidojuma Erdogans sarīkoja ārkārtas sanāksmi par situāciju un pēc sanāksmes tika nolemts "atvērt robežas vārtus", vēsta laikraksts "Sabah".

Augsta ranga Turcijas amatpersona piektdien aģentūrai AFP apliecināja, ka Turcija vairs neturēs slēgtu savu robežu cilvēkiem, kas vēlas doties uz Eiropu.

Saskaņā ar 2018.gadā noslēgto vienošanos ar Krieviju, Turcija Idlibas provincē izveidoja 12 novērošanas posteņus, lai nepieļautu valdības spēku uzbrukumu opozīcijai. Taču Sīrijas valdības spēki ar Krievijas atbalstu pērn sāka ofensīvu Idlibas provincē un turpina to, neskatoties uz Ankaras brīdinājumiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu