Krievijas uzņēmums "Yandex.Taxi" atzīst: sniedzam ziņas drošības struktūrām (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Yandex taksometrs, Krievija.
Yandex taksometrs, Krievija. Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Krievijas taksometru uzņēmums "Yandex.Taxi" apstiprinājis, ka informāciju par taksometru lietotāju braucienu vēsturi sniedz drošības struktūrām, vēsta Krievijas tīmekļa medijs "Mediazona".  Uzņēmuma preses sekretāre Natālija Rožkova to atzinusi atbildē tīmekļa medijam.

29.februārī ziņu lietotnē "Baza" tika publicētas bijušā policista Igora Ļahoveca liecības. Izmeklētāji uzskata, ka Ļahovecs ir organizējis lietas falsifikāciju pret medija "Meduza" Maskavas korespondentu Ivanu Golunovu. Kā pastāstījis Ļahovecs, viņš žurnālista adresi uzzinājis, pieprasot "Yandex.Taxi" viņa braucienu vēsturi.

Rožkova medijam "Mediazona" norādīja, ka "Yandex.Taxi" ir pienākums sniegt datus, atbildot uz oficiāliem drošības struktūru pieprasījumiem.

"Tā ir parasta lieta, ka tiesībsargājošās struktūras savos pieprasījumos neziņo par lietas detaļām, to, vai cilvēks ir aizdomās turamais, vai gluži pretēji - cietušais. Mēs no prakses zinām, ka informācijas sniegšana ir svarīga noziegumu atklāšanai un dažkārt palīdz glābt kādam dzīvību," viņa skaidroja.

"Yandex.Taxi" Starptautiskā preses dienesta vadītāja Natālija Žuravļova norādīja, ka

atbilstoši Krievijas likumdošanai visām organizācijām un uzņēmumiem Krievijā ir pienākums sniegt datus valsts iestādēm, ja ir saņemts oficiāls pieprasījums atbilstoši likumam. 

Viņa skaidroja, ka tas attiecas arī uz "Yandex.Taxi" pakalpojumu, bet uzsverot, ka uzņēmums atbild tikai uz pieprasījumiem, kas ir sastādīti un iesniegti "Yandex.Taxi" juridiskajam departamentam, stingri ievērojot likumu (tas nozīmē oficiālu pieprasījumu vēstules formā ar nepieciešamajiem parakstiem un zīmogiem, ko iesniedzis likumsargs, kuram ir pilnvaras to darīt, nevis pieprasījumu e-pastā). Viņa piebilda, ka

uzņēmums nekad nesūta šos datus, izmantojot e-pastu, telefonu vai saziņai paredzētās lietotnes.

"Apgalvojums, ka "Yandex.Taxi" nav iekļauts informācijas izplatītāju reģistrā, līdz ar to tam nav pienākuma sniegt informāciju un datus pēc valsts iestāžu pieprasījuma, nav patiess. Krievijas likums attiecas uz visām organizācijām un uzņēmumiem," norādīja Žuravļova. 

"Yandex.Taxi" lietotni Latvijā pārvalda Nīderlandē reģistrētais uzņēmums "Yandex.Taxi B.V", kas stingri ievēro Eiropas Savienības (ES) likumdošanu, tajā skaitā arī Vispārīgo datu aizsardzības regulu (GDPR). 

"Taču jebkurā gadījumā, pat ja Krievijas varas iestādes nolemj oficiāli pieprasīt informāciju no "Yandex.Taxi B.V", tām nav tiesiska pamata to darīt tiešā veidā. Tām ir stingri jāievēro noteiktās starptautiskās procedūras, piemēram, jāvēršas pie Interpola ar oficiālu pieprasījumu," skaidroja Žuravļova. 

Krievijas Izmeklēšanas komiteja janvārī paziņoja, ka saistībā ar Golunova aizturēšanu, pamatojoties uz safabricētām apsūdzībām narkotiku tirdzniecības mēģinājumā, Krievijā aizturēti pieci bijušie policisti.

Golunovs tika aizturēts pērn jūnijā Maskavā, pamatojoties uz policijas safabricētiem pierādījumiem, kas it kā liecināja, ka viņš mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu.

Par šādu noziegumu Krievija draud desmit līdz 20 gadu cietumsods.

Golunovs uzstāja, ka ticis iegāzts, un žurnālista atbalstītāji pauda pārliecību, ka ar narkotiku lietu viņš tiek sodīts par darbu žurnālistikā.

Golunova aizturēšana izprovocēja veselu kampaņu viņa atbalstam, un neilgi pēc tam viņš tika atbrīvots un pret viņu izvirzītās apsūdzības tika atceltas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc notikušā atcēla no amatiem divas augsta ranga policijas amatpersonas un sabiedrībā aktualizējās jautājumi par to, kā strādā Krievijas policija.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu