Irānas bagātinātā urāna krājumi piecreiz pārsniedz kodollīgumā noteikto robežu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atomelektrostacijas darbinieks. Ilustratīvs foto.
Atomelektrostacijas darbinieks. Ilustratīvs foto. Foto: VASILY FEDOSENKO/REUTERS

Irānas bagātinātā urāna krājumi ir piecas reizes lielāki nekā noteikts 2015.gada kodollīgumā ar lielvarām, otrdien paziņoja ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Kā teikts IAEA ziņojumā, šī gada 19.februārī Irānai bija 1510 kilogrami bagātinātā urāna, lai gan kodolvienošanās noteiktais maksimālais daudzums ir 300 kilogrami.

Pēc dažu ekspertu domām, šāds daudzums ir pietiekams, lai izgatavotu kodolieroci.

Tomēr Irānai ir jāsper vēl vairāki soļi, tostarp tālāka bagātināšana, lai tas būtu piemērojams izmantošanai kodolierocī.

Ziņojumā norādīts, ka Irāna nav bagātinājusi urānu virs 4,5% robežas, bet kodolieročiem vajadzīgs 90% bagātināts urāns.

Vienošanās, ko 2015.gadā Irāna parakstīja ar ASV, Franciju, Krieviju, Lielbritāniju, Ķīnu un Vāciju, mērķis bija garantēt, ka Irānas kodolprogramma tiek īstenota tikai un vienīgi civiliem mērķiem. 

2018.gadā ASV no vienošanās izstājās un atjaunoja sankcijas pret Irānu, kas savukārt pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

5.janvārī Irāna paziņoja, ka vairs neievēros nekādus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu, ko nosaka 2015.gada kodolvienošanās, proti, Irāna neievēros ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, bagātināšanas jaudu, bagātināšanas līmeni, kā arī bez ierobežojumiem veiks kodolpētījumus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu