Nācaretes plāksnītei nav nekāda sakara ar Jēzu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzraksts sengrieķu valodā. Ilustratīvs attēls.
Uzraksts sengrieķu valodā. Ilustratīvs attēls. Foto: pixabay.com

Zinātnieki saka, ka Nācaretes marmora plāksnītei, kas ilgi tika uzskatīta par radītu pēc Jēzus ķermeņa pazušanas, nav nekāda sakara ar Jēzu un kristietību.

Mistiskā māla plāksnīte, visticamāk, piederēja grieķu tirānam Nīkijam, kura kaps pēc viņa nāves ap 30. gadu pirms mūsu ēras tika apgānīts.

Marmora plāksnīte, kas zināma arī kā Nācaretes uzraksts, ir 58 centimetrus augsta un 35 centimetrus plata. Uz tās iegravēts teksts grieķu valodā, un izskatās, ka to ir izdevis Romas imperators. Teksts uz plāksnītes vēsta, ka kapenes un kapus nedrīkst traucēt, kā arī nedrīkst no tiem aizvākt apglabātos ķermeņus. Noteikuma pārkāpšana ir liels noziegums.

Plāksnīte vēlāk piederēja Vilhelmam Frohneram, kurš to iegādājās Parīzē 1878. gadā un glabāja privātajā kolekcijā līdz savai nāvei. Pēc pieciem gadiem 1930. gadā plāksnītes tekstu pirmo reizi publicēja. Piezīmēs Frohners rakstīja, ka tā ir atsūtīta no Nācaretes un ir saistīta ar Jēzus nāvi. Tika uzskatīts, ka plāksnīti izdeva Romas imperators pēc tam, kad no kapenēm pazuda Jēzus ķermenis.

“Marmora plāksnīte ilgi tika saistīta ar kristietību, jo Nācarete ir slavena burtiski ne ar ko citu kā Jēzu no Nācaretes. Šī mistērija mani ir fascinējusi gadiem, un es vēlējos sadarboties ar zinātniekiem, lai ar ģeoķīmiskās analīzes palīdzību noskaidrotu plāksnītes izcelsmi,” izdevumam “Newsweek” stāstīja Oklahomas Universitātes pētnieks Kails Hārpers.

Hārpers ar kolēģiem tagad ir publicējis pētījumu, kurā parādīts, kur tika iegūts marmors, no kura izgatavota plāksnīte. Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Archaeological Science: Reports”.

Zinātnieku komandai tika sagādāts neliels plāksnītes marmora gabals, lai to varētu izanalizēt. Zinātnieki noskaidroja, ka tas cēlies Kosas salā Grieķijā, kas atrodas netālu no Nācaretes.

“Slavenā persona”, kas tika saistīta ar šo marmora plāksnīti, izrādījās Nīkijs no Kosas – tirāns, kurš šajā Grieķijas reģionā valdīja ap 30. gadu pirms mūsu ēras. Kad viņš nomira, viņa kaps tika apgānīts.

Visticamāk, Nīkijs bija Marka Antonija un Kleopatras atbalstītājs pirms viņu sakāves Romā. Pētnieki saka, ka plāksnīti, visticamāk, izdeva imperators Augusts, lai nostiprinātu likumus un kārtību Vidusjūras reģiona austrumos pēc tam, kad pēc Kleopatras un Antonija sakāves tika apgānīts Nīkija kaps.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu