Japānā atkal atvērta pēc 2011.gada kodolkatastrofas evakuēta pilsēta (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Japāna šonedēļ daļēji atvērusi pilsētu Futabu, kas pirms deviņiem gadiem tika evakuēta pēc Fukušimas kodolkatastrofas, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

Futabas evakuācijas rīkojumu Japānas varas iestādes iestādes atcēlušas, ņemot vērā gaidāmo Olimpiskās lāpas stafeti, kas marta beigās šķērsos Fukušimas prefektūru.

Futaba atrodas apmēram četru kilometru attālumā no Fukušimas atomelektrostacijas (AES). Pilsēta kopš 2011.gada kodolnegadījuma bijusi pilnībā pamesta.

Japānā 2011.gada 11.martā notikušajā deviņu magnitūdu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas 1. AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdi.

Zemestrīces un cunami upuru skaits pārsniedza 18 000.

Fukušimas avārija bija smagākais kodolnegadījums kopš Černobiļas kodolkatastrofas 1986.gadā.

Vairākās citās vietās Fukušimas AES apkārtnē pēdējo gadu laikā sāk pakāpeniski atgriezties iedzīvotāji pēc tam, kad varas iestādes iepriekš evakuētās apdzīvotās vietas atzinušas par drošām dzīvošanai.

Olimpiskās lāpas stafete pirms šovasar paredzētajām Tokijas olimpiskajām spēlēm Japānas teritorijā sāksies marta beigās. Viens no šīs stafetes mērķiem ir parādīt, ka Fukušimas prefektūra ir atguvusies no 2011.gada dramatiskajiem notikumiem.

Foto: Reuters/ScanPix

Pēc Fukušimas kodolnegadījuma Futabu bija spiesti pamest visi aptuveni 7000 pilsētas iedzīvotāju.

Tagad daļa pilsētas teritorijas -  aptuveni 2,4 kvadrātkilometru platībā - atkal ir pieejama cilvēkiem.

Sākotnēji pilsētā uzturēsies celtnieki un atjaunotāji, kas uzturēsies īpaši izveidotās kopmītnēs netālu no Futabas dzelzceļa stacijas. Strādnieki atjaunos pilsētas infrastruktūru, ūdensapgādi un elektrotīklus.

Savukārt pilsētas bijušie iedzīvotāji uz dzīvi Futabā nevarēs atgriezties vēl vismaz divus gadus.

Foto: Reuters/ScanPix

Pēc Fukušimas AES katastrofas savas mājas kopumā nācās pamest vairāk nekā 160 000 iedzīvotāju.

Neskatoties uz to, ka daudzas iepriekš evakuētās apdzīvotās vietas tagad atkal ir drošas dzīvošanai, daudzi cilvēki savās bijušajās mājās atgriezties neplāno.

Futaba nav izņēmums – gatavību atgriezties uz dzīvi pilsētā pauduši vien aptuveni 10% tās bijušo iedzīvotāju.

Daļa iedzīvotāju, it īpaši ģimenes ar maziem bērniem, joprojām bažījas par radiācijas līmeni. Tomēr lielākā daļa bijušo futabiešu savu nevēlēšanos atgriezties pamato to ar citur izveidoto dzīvi. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu