"Covid-19" dēļ starptautisku pasākumu organizatoriem iesaka izvērtēt to nepieciešamību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ņemot vērā, ka Pasaules Veselības organizācija ir novērtējusi koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" globālās izplatības risku kā ļoti augstu, konferenču, semināru un citu līdzīgu starptautiski apmeklētu pasākumu organizatoriem ieteicams rūpīgi izvērtēt pasākuma pamatotību, iespējamos ieguvumus un riskus,  informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Vienlaikus, kā skaidroja SPKC pārstāve Ilze Arāja, atsaucoties uz faktu, ka Latvijā patlaban nenotiek nekontrolēta "Covid-19" izplatība, vietēja mēroga publiskiem pasākumiem, piemēram, koncertiem, teātra izrādēm un izstādēm netiek noteikti ierobežojumi.

Ja organizators tomēr lemj rīkot starptautisku konferenci vai semināru, tad jābūt sagatavotam sarakstam ar dalībnieku kontaktinformāciju, tostarp arī tālruni un e-pasta adresi, kuru SPKC lūgs iesniegt, lai apzinātu kontaktpersonas iespējama "Covid-19" slimības gadījuma epidemioloģiskās izmeklēšanas nodrošināšanai. Tajā jānorāda personas vārds un uzvārds, kontaktinformācija, vai dalībnieks nakšņo Latvijā, kā arī informācija par viesnīcu. Ja pasākuma laikā veidojas klientu plūsma, ir jāfiksē klientu reģistrācijas laiku, norāda SPKC.

SPKC iesaka atturēties no pasākumu rīkošanas izglītības iestāžu, sociālās aprūpes iestāžu, ārstniecības iestāžu telpās, kur iespējama saskarsme ar iestādes klientiem, tomēr izņēmums var būt šo iestāžu administratīvas ēkas vai telpas ar atsevišķu ieeju, ja nepastāv citas alternatīvas.

Tāpat centrā rekomendē nepieļaut, ka pasākumā piedalās cilvēki ar elpceļu infekciju pazīmēm gan dalībnieku, gan pasākuma organizētāju vidū. Savukārt, ja pasākuma dalībnieks ir atbraucis no "Covid-19" visvairāk skartās teritorijas, proti, Itālijas, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas vai Ķīnas, tiek mudināts rūpīgi uzkopt pasākuma norises telpas dienas garumā, kā arī pēc pasākuma.

Vienlaikus tiek ieteikts biežāk tīrīt koplietošanas virsmas, tostarp durvju rokturus, konferences galdu virsmas, krēslu roku balstus un virsmas tualetēs, izmantojot dezinfekcijas līdzekļus, kas satur vairāk nekā 70% etanola un 0,5% nātrija hipohlorītu. SPKC arī rekomendē rīkot pasākumus telpās ar labu ventilāciju, vēdināt pasākuma norises telpas starpbrīžos un nodrošināt dalībniekiem un personālam roku mazgāšanas un nosusināšanas, kā arī roku dezinfekcijas iespējas.

Pasākuma laikā tiek ieteikts izvairīties no cilvēku drūzmēšanās, piemēram, dot priekšroku dienas kārtības norises formām ar distancēšanas iespējām, nodrošināt iespēju piedalīties attālināti, izmantot vairākas ieejas un izejas no pasākuma norises telpas, iekārtot vairākas vietas kafijas pauzēm, neizvietot informācijas stendus, reģistrācijas galdus tuvu ieejai vai izejai no pasākuma telpas vai koridora vidū.

Rīkojot pasākumus, tiek mudināts nodrošināt iespēju lietot vienreizlietojamus rakstāmpiederumus un izmest tos pēc lietošanas, kā arī samazināt kopīgi lietoto virsmu un priekšmetu skaitu.

Ja epidemioloģiskā situācija mainīsies un tiks noteikti papildu ierobežojumi, speciālistu sagatavotā informācija pasākumu rīkotājiem būs pieejama SPKC mājaslapā.

Kā vēstīts, Latvijā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība "Covid-19" atklāta vēl diviem cilvēkiem, kuri nesen atgriezušies no ceļojuma Itālijā, tādējādi kopējais saslimšanas gadījumu skats sasniedzis astoņus.

Koronavīrusa dēļ mājas karantīna Latvijā noteikta vairāk nekā 160 cilvēkiem. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs stāstīja, ka lielākoties šie cilvēki ir infekcijas skarto lidmašīnu pasažieri.

Līdz šim visiem Latvijā reģistrētajiem "Covid-19" pacientiem slimība norit vieglā formā.

Latvijā pirmais "Covid-19" gadījums tika reģistrēts 2.martā. Sieviete, kas ir rīdziniece, sestdien, 29.februārī, ielidoja no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā. Saslimšana sievietei bija vieglā formā un jau otrdien, 3.martā, ņemot vērā, ka atkārtotas analīzes bija negatīvas, slimniece tika izrakstīta no slimnīcas un turpināja ārstēšanos mājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu