VVD: Kuldīgā Ventas piesārņojuma iespējamais avots ir zemē ierakta naftas cisterna

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Kuldīgā Ventas upē nonākušā piesārņojuma iespējamais avots ir zemē ierakta cisterna ar naftas produktiem, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

LETA jau ziņoja, ka janvāra beigās VVD Liepājas reģionālās vides pārvaldes inspektori konstatēja pirmo piesārņojumu gadījumu Ventā, Kuldīgā, secinot, ka no lietus ūdens kanalizācijas Ventas upē izplūst ūdens ar naftas produktiem raksturīgu smaku, upē uz ūdens virsmas veidojot naftas produktu plēvīti. Pēc divām nedēļām tika konstatēts atkārtots piesārņojums.

Kļaveniece sacīja, ka Ventas upē izplūdušais piesārņojums tika lokalizēts, upē izvietojot naftas produktus absorbējošās bonas. Lai noteiktu naftas produktu koncentrāciju notekūdeņos, tika paņemti ūdens paraugi, apsekota apkārtējā teritorija un kanalizācijas tīkli.

"Tolaik iespējamais vainīgais piesārņojuma radīšanā netika konstatēts. Tomēr apsekošanas laikā tika konstatēts viens autoserviss, kas savu darbību veica bez C kategorijas piesārņojošas darbības apliecinājuma. Par šo faktu ierosināta administratīvā pārkāpuma lietvedība," piebilda VVD pārstāve.

Pēc divām nedēļām, 12.februārī, VVD inspektori Kuldīgā atkārtoti konstatēja naftas produktu noplūdi Ventā. Tika veikta vietas atkārtota apsekošana un konstatēts, ka caur pilsētas lietusūdens kanalizācijas izvadu Ventas upē ietek naftas produkti, kas vizuāli un pēc smakas atgādina iepriekš konstatēto naftas piesārņojumu.

Tika īstenoti pasākumi, lai ierobežotu piesārņojuma izplatīšanos - pastiprināts bonu izvietojums, esošās nomainītas ar jaunām. Tā kā konstatēts, ka nezināmas personas mēģinājušas postīt jau uzstādītās bonas, VVD uzdeva Kuldīgas pašvaldībai veikt regulāru vietas uzraudzību.

Kļaveniece skaidroja, ka, apsekojot apkārtējās teritorijas, VVD konstatējis iespējamu piesārņojuma avotu - SIA "Larente" teritorijā Tehnikas ielā 9, Kuldīgā, zemē ieraktu vecu 25 - 35 kubikmetru cisternu ar naftas produktiem. Tā atrodas aptuveni četru līdz piecu metru attālumā no lietusūdens kanalizācijas tīkla. 

"Zemes īpašniekam uzdots līdz marta beigām izsūknēt mucu un līdz aprīļa beigām to demontēt," uzsvēra VVD pārstāve.

Kļaveniece stāstīja, ka Ventā pašlaik naftas produkti vairs neieplūst, ieplūdes vieta ir norobežota ar absorbentu bonām. Saņemtie analīžu rezultāti apliecina sākotnējo pieņēmumu, ka izplūdē bija naftas produkti. 

VVD uzdevis Kuldīgas pašvaldībai sagatavot rīcības plānu, veikt lietusūdens kanalizācijas tīkla inventarizāciju, nelegālo pieslēgumu bloķēšanu, nodrošināt izplūdi ar naftas produktu uztvērēju, kā arī veikt regulāru ūdenssaimniecības monitoringu. 

Patlaban pašvaldība nodrošina nepārtrauktu notikuma vietas uzraudzību, kā arī atbildīgās institūcijas aktīvi sadarbojas, lai noskaidrotu vainīgās personas, piebilda Kļaveniece. 

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Larente" darbības joma ir sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana. "Larente" apgrozījums pērn bija 23 484 eiro, kas bija par 11% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Uzņēmums pērn nopelnīja 1232 eiro. Uzņēmuma kapitāldaļas vienādās daļās pieder Andrim Lapiņam un Leonīdam Žerebcovam, kas abi ir arī patiesā labuma guvēji.

LETA jau ziņoja, ka VVD inspektori 30.janvārī un 13.februārī Kuldīgā konstatēja, ka no lietus ūdens kanalizācijas Ventas upē izplūst ūdens ar naftas produktiem raksturīgu smaku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu