Covid-19 vakcīnas izstrādei var traucēt tā mutēšana divos paveidos (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcīna. Ilustratīvs foto.
Vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: Agnese Gulbe/LETA

 Zinātnieki visā pasaulē steidzas izstrādāt vakcīnu pret jauno koronavīrusu, taču tas ir mutējis divos paveidos, kas var traucēt vakcīnas izstrādei, paziņojuši zinātnieki, vēsta laikraksts "The Telegraph".

Vīruss ir mutējis divos paveidos, kas nodēvēti par L un S tipiem. Vecākais, S tips ir vieglāks un mazāk infekciozs, bet vēlākais L tips ir daudz agresīvāks, izplatās ātri un šobrīd veido 70% no visiem gadījumiem.

Turklāt 21.janvārī ASV kādam vīrietim veiktas analīzes parādīja, ka ir iespējams inficēties ar abiem tipiem.

Veselības eksperti Lielbritānijā brīdinājuši, ka vīruss var skart valsti vairākos viļņos un raisa bažas, ka dažas vakcīnas uz mutējušiem paveidiem varētu neiedarboties.

Tikmēr darbs pie vakcīnas izstrādāšanas paātrinās, raksta "The Telegraph".

Ķīnas zinātnieku veiktā vīrusa ģenētiskā sekvencēšana un datu atklāta publicēšana nākusi par labu zinātniekiem, kas strādā pie vakcīnas, kā arī Covid-19 ārstēšanas un diagnosticēšanas.

Pie tā strādā desmitiem laboratoriju pasaulē, un sagaidāms, ka koronavīrusa vakcīnas izmēģinājumi ar cilvēkiem sāksies aprīlī.

Vairākām laboratorijām ir vakcīnu prototipi, kas tiek izmēģināti ar dzīvniekiem, un daudzi zinātnieki ir pārliecināti, ka izmēģinājumus cilvēkiem varēs sākt nākamajā mēnesī.

Ja vakcīnas izrādīsies drošas un efektīvas, tiks veikti plašāki izmēģinājumi "esošajā situācijā", lai redzētu, vai tās strādā dabiskā infekcijas scenārijā. Ja šie izmēģinājumi būs veiksmīgi, vakcīnas varētu būt plaši pieejamas nākamā gada sākumā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu