Bijušais Rīgas mērs mudina lemt par pašvaldības atbalstu Covid-19 izplatības dēļ (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Oļegs Burovs.
Oļegs Burovs. Foto: Maija Zara/LETA

Rīgas pašvaldībai ir iespēja sniegt šādu atbalstu Covid-19 vīrusa izplatības dēļ grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem un arī iedzīvotājiem, uzskata ilggadējais Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors, iepriekšējā domes sasaukuma Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs.  

"Ārkārtas situācija, kas ir nepieciešama lai apturētu COVID-19 izplatīšanu, būs smags pārbaudījums daudzām nozarēm, tāpēc pašvaldībai jau tagad ir jādomā par to, kāds atbalsts būs nepieciešams iedzīvotājiem un arī uzņēmējiem," mudina Burovs.

Viņaprāt, attiecībā uz tūrisma nozari būtu jārunā par nekustamā īpašuma nodokļa un nodevu atlaidēm, kā arī, nepieciešamības gadījumā, par telpu nomas maksu atlaidēm.

Viņš skaidro, ka Rīgā ir 109 skolas, kurās uz mēnesi ir pārtrauktas mācības, kas nozīmē, ka uzņēmumi, kuri tur nodrošināja ēdināšanu, ir dīkstāvē. Šajā periodā pašvaldībai vajadzētu atcelt nomas, komunālo maksājumu un citas maksas, kuras ēdinātāji patlaban nespēj nomaksāt, uzskata Burovs.

Viņš pieļauj, ka arī 146 Rīgas bērnudārzos apmeklējums, visticamāk, tagad būs daudz mazāks, līdz ar to arī tur ēdinātāji nevarēs strādāt tādā apmērā, kā bija plānots un uzņēmumi cietīs zaudējumus. 

"Pašvaldībai ir jānāk pretīm ar atlaidēm," pārliecināts Burovs.  

Tāpat viņš pieļauj, ka būs nozares, kuras nespēs nodrošināt visiem saviem darbiniekiem darbu, līdz ar to, iespējams, tuvākajā laikā sociālais atbalsts būs nepieciešams lielākam iedzīvotāju skaitam un pašvaldībai būs jāpārskata savs budžets.

Rīgas domi patlaban vada pagaidu administrācija.

Kā vēstīts, konkrētus lēmumus Covid-19 vīrusa izplatības dēļ grūtībās nonākušo uzņēmumu atbalstam sola jaunnedēļ.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem sestdien uzsvēra, ka jaunnedēļ tiks pieņemti konkrēti lēmumi, atgādinot jau iepriekš pausto, ka Valsts kasē ir pieejams miljards eiro, kas gan ir aizņemta nauda, proti, daļa no valsts parāda, tomēr līdzekļi ir pieejami.

"Šos līdzekļus izmantosim, lai sniegtu uzņēmējiem garantijas, lai konkrētos gadījumos un kategorijās sniegtu uzņēmējiem iespēju atlikt nodokļu maksājumus, jo, protams, mūsu mērķis ir nākt uzņēmumiem pretī no valsts puses, jo gaidāms, ka šis ir paredzams un īslaicīgs pasākums, lai varētu pārziemot šos laiku, bet tie lēmumi būs jaunnedēļ.

Jaunās konservatīvās parijas valdes loceklis Gatis Eglītis koalīcijai grasās piedāvāt krīzes vissmagāk skartajās nozarēs ļaut nemaksāt darbaspēka un pievienotās vērtības nodokļus. "Valstij šāds risinājums var būt izdevīgāks, nekā pabalstus maksāt. Otrdien būs arī vairāk zināms par kredītu/eksporta garantijām," sociālajā vietnē "Twitter" raksta Seimas deputāts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu