ASV iekļauj jauno "Islāma valsts" līderi teroristu melnajā sarakstā (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV otrdien iekļāva džihādistu grupējuma "Islāma valsts" jauno līderi teroristu melnajā sarakstā, kā arī informēja, ka viņa vārds ir Amirs Mohammeds Abdelrahmans al Mauli.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka al Mauli tika iecelts par šī grupējuma līderi pēc tam, kad pērn oktobrī ASV desantnieku uzbrukumā tika nogalināts toreizējais "Islāma valsts" vadītājs Abu Bakrs al Bagdadi.

Grupējums iepriekš bija nosaucis Abu Ibrahimu al Hašimi al Kuraiši par savu jauno vadītāju, bet ASV amatpersonas atzina, ka maz zina par viņu, un vēlāk sāka uzskatīt, ka "Islāma valsts" lietojusi sava jaunā līdera segvārdu.

Al Mauli "iepriekš bija darbojies "Al Qaeda" Irākā ir pazīstams ar nevainīgu jazīdu reliģisko minoritāšu spīdzināšanu", sacīja Pompeo.

"Mēs esam sagrāvuši ["Islāma valsts"] kalifātu un vēl arvien esam apņēmušies panākt "Islāma valsts" sakāvi neatkarīgi no tā, ko viņi izraudzītu par savu līderi," sacīja ASV valsts sekretārs.  

ASV vadītā koalīcija, kuru atbalstīja Sīrijas kurdu kaujinieki, sagrāva "Islāma valsts" kalifātu, kurā bija iekļautas plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, tomēr šis grupējums ir iedvesmojis uz uzbrukumiem arī tālu citās valstīs.

ASV atzina al Mauli par globālu teroristu, iekļaujot viņu melnajā sarakstā, kas tika izveidots pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Jebkāds atbalsts šajā sarakstā iekļautiem cilvēkiem ir noziegums ASV. 

ASV Valsts departaments jau ir izsludinājis 5 miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas dotu iespēju sagūstīt al Mauli.

Britu laikraksts "Guardian" janvārī ziņoja, ka al Mauli izaudzis Irākas turkmēņu ģimenē un ir viens no nedaudzajiem nearābiem, kas veidojuši karjeru minētajā džihādistu grupējumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu