Nebēdā - ar Jupitera Lielo sarkano plankumu viss būs kārtībā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ziņas par Jupitera ciklona gaidāmo nāvi ir krietni vien pārspīlētas. Lai arī planētas Lielais sarkanais plankums saraujas, tomēr ne no visām pusēm.

Vien pirms dažiem gadsimtiem slavenā vētra uz Jupitera bija trīs reizes lielāka par Zemi. Tomēr nikno vēju virpuļa diametrs tagad ir pielīdzināms mūsu planētas izmēram, liekot domāt, ka Lielais sarkanais plankums mirst.

Dažos nesenos pētījumos atzīmēts, ka virpulis, kas darbina ciklonu, joprojām ir spēcīgs. Turklāt jaunā pētījumā noskaidrots, ka Lielā sarkanā plankuma biezums pēdējos 40 gados ir palicis nemainīgs par spīti plankuma sarukšanai.

Pētījumā zinātnieki izanalizējuši Jupitera virpuļa dinamiku no dažādiem aspektiem. Piemēram, viņi veica vairākas simulācijas un laboratorijas eksperimentus ar sālsūdeni pildītos traukos. Rezultātā zinātniekiem izdevās noskaidrot Lielajā sarkanajā plankumā valdošo spēku balansu, kas ļāva labāk saprast, kā vētras attīstās un izmainās laika gaitā.

Foto: AP/Scanpix

"Lielā sarkanā plankuma gadījumā mūsu paredzētās horizontālās dimensijas labi sakrīt ar mērījumiem mākoņu līmenī, kas veikti kopš "Voyager" misijām 1979. gadā," rakstīts jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature Physics".

Zinātnieki arī aplēsa, ka Lielais sarkanais plankums ir aptuveni 170 kilometru biezs, un tā biezums turklāt nav mainījies kopš "Voyager" misijām.

Šo biezumu ir grūtāk pārbaudīt, jo vētras augstumu caur Jupitera tumšo atmosfēru ir grūti novērot. Tomēr NASA zonde "Juno", kas Jupiteru apriņķo jau kopš 2016. gada jūlija, ir spējusi veikt šādus mērījumus ar virkni dažādu instrumentu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu