TVNET aicina: ⟩ Būsim vienoti un paliksim mājās! Ārvalstu ziņu redaktore Annija Vīnkalna (11)

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

Covid-19 pandēmija ir pārņēmusi pasauli, un Latvija nav izņēmums. Kopš 12. marta mūsu valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija un iedzīvotāji tiek lūgti palikt mājās. Tomēr dzīve ar to neapstājas. Portāls TVNET piedāvā ielūkoties savu žurnālistu brīvā laika plānos šajā trauksmainajā periodā.

1. Lasīšu grāmatas

Es jau no bērnības esmu aktīva grāmatu lasītāja, taču, kā jau daudziem, pieaugušā vecumā šai nodarbei ir grūti atrast laiku. Lai to mainītu, jau gada sākumā ar kolēģi Tomu Rātfelderu izveidojām projektu "TVNET lasa". Labas grāmatas ne tikai jālasa - par tām arī jāstāsta citiem! Manā Kindle grāmatu bibliotēkā savu kārtu gaida Anu Bredfordes The Brussels Effect, Paraga Hannas The Future Is Asian un Patrika Radena Kīfes Say Nothing - stāsts par Ziemeļīrijas konfliktu, ko ārvalstu prese atzinusi par vienu no pašiem labākajiem 2019.gada dokumentālās literatūras darbiem. Savukārt cietos vākos es lasīšu Lūkasa Milevska Rietumu austrumi. Mūsdienu Baltijas aizsardzība no stratēģiskā viedokļa, kas ir pirmais šāda mēroga zinātniskais pētījums par Baltijas valstu aizsardzību no to pirmsākumiem līdz mūsdienām.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

2. Aktīvi turpināšu darbu un studijas

Manā dzīvē šajā laikā lielākoties mainās tikai atrašanās vieta - mājas. Darba diena noris kā parasti, es gādāju par TVNET ārvalstu ziņām, tikai tagad uz mīkstajām mēbelēm un kaķa kompānijā. Ārvalstu ziņu apjoms šajā laikā ir milzīgs, jo nepārtraukti tiek publicēta jaunākā informācija par jauniem Covid-19 gadījumiem visā pasaulē, parādās ziņas par pirmajiem zāļu un vakcīnu meklējumiem, tiek analizēti dati un salīdzinātas dažādu valstu pieejas. Izsekot līdzi lielajam informācijas apjomam ir ļoti grūti, tāpēc darba dienas ir intensīvas. Tāpat ir arī maniem kolēģiem.

Veidojas situācija, ka sabiedrībai ziņu portāli šajā laikā ir ļoti nepieciešami, lai iegūtu informāciju, taču no reklāmas tirgus atkarīgajiem medijiem tagad visiem spēkiem jācīnās par savu izdzīvošanu.

Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē, kur es studēju Politikas zinātnes maģistra studiju programmā, mācības notiks videolekciju un patstāvīgo darbu formā. Arī tur nekādu atlaižu nebūs.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

3. Iemācīšos ko jaunu

Es pašlaik esmu ceļā uz savu otro maģistra grādu. Taču manī mīt liels entuziasms ne tikai par formālās, bet arī neformālās izglītības piedāvātajām iespējām. Līdztekus studijām mēģinu atlicināt laiku arī dažādiem tiešsaistes kursiem par tēmām, kas mani interesē. Pašlaik LU Open Minded platformā apgūstu Andra Šuvajeva lekciju ciklu Finanšu antropoloģija. Lekcijas par naudas nozīmi. Man ir draugi, kuri tādās vietnēs kā Udemy un Coursera apguvuši praktiski noderīgas lietas, piemēram, programmēšanas pamatus. Esošajā situācijā daudziem varētu būt vērtīgi brīvo laiku veltīt jaunu, noderīgu prasmju apguvei.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

4. Centīšos atrast brīvu brīdi jogai mājās

Lai vismaz reizi nedēļā gūtu atelpu no trakulīgā ikdienas skrējiena, ko rada darbs un studijas, es apmeklēju jogas un pilašu nodarbības. Viena stunda bez telefona, kurā nepārtraukti pienāk jauni ziņojumi, un domām par pasaules notikumiem palīdz atgūt miera sajūtu. Taču sporta klubi un jogas studijas pašlaik ir slēgtas (kā arī vīrusa uzliesmojuma laikā došanās uz tiem nebūtu prātīga), tāpēc nāksies meklēt video treniņus, ko iespējams veikt mājās.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

5. Pavasara tīrīšana, lai atbrīvotos no liekā

Lielo tīrīšanu savā dzīvoklī es veicu vairākas reizes gadā. Šķiet, lai arī cik bieži to darītu, vienmēr ir uzradies kaut kas lieks. Domāju, ka šajā laikā, kad dzīve retās iziešanas dēļ kļuvusi ievērojami askētiskāka, būs iespēja vairāk aizdomāties par to, vai mums tiešām vajag visas tās lietas, ko patērējam. Atbildi es jau zinu. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu