Centralizēto eksāmenu norises jautājumam IZM pievērsīsies nākamnedēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Zane Bitere/LETA

Devīto un 12. klašu centralizēto eksāmenu norises jautājumam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pievērsīsies nākamnedēļ, jo līdz šim ministrija izstrādājusi attālināto mācību vadlīnijas skolotājiem un vecākiem, šodien video diskusijā vecākiem stāstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Atbildot uz vecāku jautājumiem, ministre stāstīja: ja pēc divām nedēļām attālinātās mācības sagādās ļoti lielas problēmas visām iesaistītajām pusēm, tad IZM pārskatīs mācību gada pagarinājuma iespēju. Taču ja viss izdosies labi - mācību gadu nepagarinās.

Tāpat ministre aicināja vecākus komunicēt ar skolotājiem un palīdzēt bērniem attālinātajā mācību procesā, lai sasniegtu vēlamos rezultātus.

Savukārt video diskusijā skolotājiem ministre uzsvēra, ka pedagogiem jāņem vērā bērnu atšķirīgie mācīšanās ātrumi un paradumi, kā arī atzīmēja, ka pie skolotāju saplānotajiem uzdevumiem bērni var atgriezties dienas garumā - tie nav obligāti jāpaveic vienas mācību stundas laikā.

Šuplinska aicināja arī sociālos pedagogus un sociālos darbiniekus iesaistīties tajās ģimenēs, kur jūtams, ka nepieciešams vecāku atbalsts.

Vaicāta, kā rīkoties, ja ģimenē ir vairāki bērni, bet viens dators, ministre skaidroja, ka nepieciešams saskaņot plānus, lai vienlaicīgi nepārklājas videokonferences vai tieši tiešsaistē pildāmi uzdevumi. Tomēr, ja pārklāšanās ir neizbēgama - vecākiem jāizšķiras, kuram piešķirt datoru, un jāinformē skolotājs par to bērnu, kas konkrētajā laikā pieslēgties nevarēs. Tad skolotājs varēs iedot papildu uzdevumus, lai skolēns neatpaliktu no vielas.

Šobrīd katra skola veido savus plānus - viens paredzēts bērniem un otrs vecākiem.

Ministre arī atklāja, ka sadarbībā ar "Latvijas Televīziju" no 23.marta kanālā "LTV7" tiks izrādīta speciāla programma bērniem un jauniešiem, uz kuras balstoties, skolotāji varēs sagatavot uzdevumus vai norādījumus. Šuplinskas ieskatā, tas būtu viens no viedierīču jautājumu risinājumiem.

Vienlaikus diskusijā ar skolotājiem ministre atgādināja, cik skolēniem svarīga emocionālā atgriezeniskā saite, tāpēc viņa aicināja klašu audzinātājus ierunāt īsus audioierakstus vai vēlējumus veiksmīgai dienai un nosūtīt tos skolēniem, tādējādi viņus uzmundrinot.

Jau ziņots, ka šopēcpusdien IZM tiešsaistē prezentēs izstrādātās vadlīnijas attālinātā mācību procesa īstenošanai vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes situācijā.

Vadlīnijās ietverti vairāki piemēri, kā attālināto mācību pieeju plāno organizēt atsevišķas skolas, iekļaujot procesa aprakstu, tehnoloģisko risinājumu un pedagoga nozīmīgākos pienākumus.

Preses konferencē IZM sniegs arī ieteikumus vecākiem, kā atbalstīt bērnus, mācoties attālināti. Preses konferencē piedalīsies Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks un Ogres 1.vidusskolas direktors Igors Grigorjevs. 

Llīdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Piektdien tika nolemts skolās un augstskolās mācības organizēt attālināti, savukārt sestdien notikušajā Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē tika nolemts, ka no 16.marta pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas nodrošina bērnu uzraudzības pakalpojumu, jānodrošina dežūrgrupu darbība, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pirmsskolas pakalpojumu sniegšanu vecākiem, kas paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu