Marsa zonde atkal ķērusies pie lāpstas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Izskatās, ka ilgajā operācijā, lai Marsa virsmā apraktu siltuma zondi, gūti panākumi. Un tas viss, pateicoties lāpstai, kas pievienota pašgājēja robota rokai. 

NASA misijas “InSight" centrā ir zonde, kas izmanto dažādus instrumentus, lai mērītu dažādas Marsa “vitalitātes" pazīmes, to skaitā seismisko aktivitāti un temperatūru. 

Pirmās problēmas šī operācija piedzīvoja pagājušā gada 28. februārī, kad pirmajā rakšanas mēģinājumā instruments, kas nodēvēts par “kurmi", iesprūda. Lai labotu situāciju, NASA tagad izmantoja zondes robota roku, lai “kurmi" izkustinātu no vietas. 

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem zinātnieki nolēma izmantot lāpstu robota rokas galā, lai pabakstītu “kurmi". Pagaidām izskatās, ka viss izdodas. 

“Labas ziņas no Marsa. Izskatās, ka mūsu jaunais paņēmiens, izmantot robota roku, lai pastumtu “kurmi", strādā!" rakstīts zondes komandas “Twitter” kontā. 

Kā vēsta NASA, “kurmis" ir daļa no instrumenta “HP3”. Tā ir gara zonde, kas var aprakt sevi Marsa virsmā un izmērīt planētas temperatūru. Pašlaik tam vajadzētu būt 1,80 metru lielā dziļumā. Diemžēl pētnieki ātri vien atklāja, ka Marsa smilts sastāvs zondes atrašanās vietā atšķiras no citām vietām uz Marsa. 

“InSight nolaidās reģionā, kur ir neparasti cieta minerālu garoza jeb sacietējušas smilts slānis. Citās vietās uz Marsa ir irdenākas smiltis," NASA skaidroja savā bloga ierakstā. 

Lai izkustinātu “kurmi", šoreiz pētnieki izlēma nevis izmantot pabakstīšanas tehniku, bet gan spiest lāpstu pret “kurmja" galu jeb melno vāciņu. Šāds lēmums pieņemts, lai izvairītos no potenciāliem zondes bojājumiem. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu