Lietuva no Ķīnas pērk gandrīz 1,8 miljonus respiratoru un 5,7 miljonus masku (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lietuva no Ķīnas pērk gandrīz 1,8 miljonus respiratoru un gandrīz 5,7 miljonus vienreiz lietojamo masku, piektdien paziņojis veselības ministrs Aurēlijs Verīga.

Pēc ministra teiktā, tāda daudzuma šo aizsarglīdzekļu Lietuvai nekad nav bijis. 

Kā norāda ministrija, saskaņā ar piektdien parakstīto līgumu Lietuva no Ķīnas pērk arī 810 000 aizsargbriļļu, 1,8 miljonus vienreizējas lietošanas cepurīšu, tikpat daudz nesterilu vienreizējas lietošanas halātu, 1,05 miljonus sterilu vienreizējas lietošanas kombinezonu ar kapucēm, 15 miljonus vienreizējas lietošanas cimdu un 3,6 miljonus vienreizējas lietošanas bahilu.

"Tas ir liels apjoms, ko varētu dalīt arī tiem mediķiem, kuri nestrādā tieši ar [Covid-19] pacientiem vai ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par inficēšanos," sacījis Verīga.

GALERIJA: Kā Ķīnā top sejas aizsargmaskas

Paredzēts, ka sūtījumiem vajadzētu pienākt divu nedēļu laikā, un Lietuva ir gatava operatīvi organizēt šo preču piegādi ar gaisa transportu kad sūtījumi noliktavās būs noformēti, piebildis ministrs.

Veselības ministrija arī paziņojusi, ka jau tiek pildīts Ārkārtējo veselības situāciju centra parakstītais līgums par 80 000 respiratoru iegādi no Lietuvas kompānijas "Jugrita", un pirmā daļa tiks piegādāta jau šonedēļ, bet pārējā - nākamnedēļ.

Daļu aizsarglīdzekļu paredzēts iegādāties arī centralizētā iepirkumā, ko rīko Eiropas Komisija. Lietuva iesniegusi pieteikumu 300 000 respiratoru, viena miljona vienreiz lietojamo masku un 400 plaušu mākslīgās ventilēšanas aparātu iegādei.

Nav teikts, cik izmaksās visas minētās preces.

Ministrija norāda, ka pieprasījums pēc aizsarglīdzekļiem un medicīniskās aparatūras tiek nemitīgi izvērtēts, reaģējot uz visu ārstniecības iestāžu vajadzībām un nodrošinot savlaicīgu piegādi.

Savukārt mediķi raizējas, ka apstākļos, kad pieaug inficēšanās gadījumu skaits un nepieciešamība pārbaudīt aizvien vairāk cilvēku, aizsardzības līdzekļu trūkst.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu