"Bloomberg": ASV izlūkdienesti secinājuši, ka Ķīna slēpusi Covid-19 uzliesmojuma patiesos apmērus (54)

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV izlūkdienesti iesnieguši Baltajam namam ziņojumu, kurā secināts, ka Ķīna slēpusi Covid-19 saslimšanas un nāves gadījumus, ziņo raidorganizācija "Bloomberg".

Ziņojums ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai iesniegts pagājušonedēļ, "Bloomberg" atklāja trīs amatpersonas, kuras vēlējās saglabāt anonimitāti, jo ziņojums ir slepens.

Amatpersonas neizklāstīja sīkāku informāciju par ziņojumu, bet norādīja uz galveno secinājumu, ka Ķīnas publiski sniegtie dati par Covid-19 saslimšanas un nāves gadījumiem ir apzināti nepilnīgi.

Divas amatpersonas sacīja, ka ziņojumā Ķīnas uzrādītie dati raksturoti kā nepatiesi.

Jaunā koronavīrusa uzliesmojums 2019.gada nogalē sākās Hubei provincē Ķīnā.

Līdz šim valsts ziņojusi par 82 000 inficēšanās gadījumu un 3300 nāves gadījumiem. Taču, kad uzliesmojumi sākās Itālijā un ASV, šīs valstis drīz vien apsteidza Ķīnas norādītos skaitļus. ASV pašlaik ir uzliesmojuma sākumposmā, taču tur konstatēti vairāk nekā 189 000 saslimšanas un vairāk nekā 4000 nāves gadījumu.

Lai arī Ķīna ieviesa ļoti stingru karantīnu, citu valstu pieredze vairojusi skepsi par Ķīnas datu ticamību. Ķīnas valdība vairākkārtīgi mainījusi uzskaites metodoloģiju, nedēļām ilgi neiekļaujot asimptomātiskos gadījumus.

ASV Valsts departamenta imunoloģe Debora Birksa otrdien norādīja, ka uz Ķīnas sniegtajiem datiem balstījās pārējās pasaules priekšstati par to, kas sagaidāms uzliesmojuma gadījumā. "Mediķi Ķīnas datus interpretēja šādi: tas bija nopietni, bet vieglāk, nekā mēs bijām gaidījuši. Domāju, ka mums trūkst nozīmīgas daļas datu, jo tagad esam redzējuši, kas notika Itālijā un Spānijā," viņa sacīja.

Aizdomas par datu slēpšanu krīt arī uz citām valstīm. Rietumvalstu amatpersonas norādījušas uz Irānas, Ķīnas un Indonēzijas aizdomīgi zemajiem rādītājiem, kā arī uz Ziemeļkoreju, kur oficiāli nav neviena saslimšanas gadījuma. Ar aizdomām tiek uzlūkoti arī Saūda Arābijas un Ēģiptes dati.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo aicinājis Ķīnu un citas valstis sniegt patiesus datus par tajās notiekošajiem slimības uzliesmojumiem. Viņš vairākkārt apsūdzējis Ķīnu problēmas patiesā apmēra slēpšanā, īpaši pirmajās nedēļās, kad Ķīna atteicās no amerikāņu ekspertu piedāvātās palīdzības.

"Šī datu kopa ir svarīga," otrdien uzsvēra Pompeo. Tā nepieciešama, lai izstrādātu medikamentus un ārstniecības metodes, kā arī noteiktu efektīvus vīrusa ierobežošanas pasākumus.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu