Saeima pārapstiprina pieņemtos grozījumus ārkārtējās situācijas regulējumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeima. Ilustratīvs attēls.
Saeima. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien pārapstiprināja valdības 2.aprīlī pieņemtos grozījumus ārkārtējās situācijas regulējumā.

Saskaņā ar šiem grozījumiem Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei piešķirtas papildu pilnvaras lemt par sabiedrisko mediju satura, kas saistīts ar Lieldienu svētkiem, nodošanu bezatlīdzības lietošanai citiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, grozījumi uzņēmumiem atļauj darbaspēka starpvalstu migrāciju, tostarp komandējumus, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības nepārtrauktību un līgumu izpildi.

Izmaiņās noteikts, ka komersantam, kura darbinieki pēc darba ārvalstīs ierodas Latvijā, ir pienākums nogādāt darbiniekus līdz viņu dzīvesvietai, neizmantojot sabiedrisko transportu.

Tāpat noteikts, ka epidemioloģiskās drošības pasākumos iesaistītās institūcijas atbilstoši to darbības uzdevumiem plāno individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu rezerves vismaz trim mēnešiem.

Atbildīgajām institūcijām arī jāsadarbojas atbilstoši izstrādātajam individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iegādes, piegāžu drošības, uzglabāšanas un izdales kārtībai.

Šī kārtība cita starpā nosaka, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests uztur institūciju prioritāro vajadzību sarakstu un ka Aizsardzības ministrija (AM) koordinē ražotāju un tirgotāju iesaisti un, ja nepieciešams, sagatavo mobilizācijas pieprasījumus kritisko izejvielu, produktu un materiāltehnisko līdzekļu piegādēm kritisko pakalpojumu sniedzējiem.

LETA vēstīja, ka gadījumā, ja iestāsies deficīts vai izaicinājumi ar kritisko izejvielu vai produktu pieejamību tirgū, bet tie būs nepieciešami vietējiem ražotājiem un kritisko pakalpojumu sniedzējiem, AM sagatavos mobilizācijas pieprasījumus jeb uzdevumus mobilizācijas gadījumā nodot turējumā noteiktās kritiskās izejvielas, produktus un materiāli tehnisko līdzekļus.

Kā šodien Saeimas sēdē norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), tad mobilizācijas pieprasījuma gadījumā Latvijas uzņēmumiem tiks nodrošināta godīga samaksa par piegādēm. Bez mobilizācijas pieprasījumiem Pabriks akcentēja arī rezervju iepirkšanas un arī vietējo ražotāju iesaistes nozīmību.

Aizsardzības ministrs norādīja, ka pašlaik noteikto rezervju sagatavošanu uz trīs mēnešiem nepieciešamības gadījumā var noteikt ilgāku laiku. Tāpat nepieciešamo rezervju saraksts arī var vēl tikt papildināts. Pabriks aicināja Latvijas ražotājus elektroniski sūtīt pieteikumus ar noteikto rezervju piegāžu piedāvājumiem.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Tiek pieļauts, ka ārkārtējā situācija būs jāpagarina uz kādu laika posmu pēc 14.aprīļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu