Franču sīpolzupa

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Pirmā garšīgā sīpolzupas pieredze man bija slēpošanas kūrortā Val Gardena Itālijā, kur pirmajās vakariņās servēja šo zupu. Pēc dienas uz kalna tā likās kā garšīgākā zupa pasaulē. Koncentrēts buljons, mīksti karamelizēti sīpoli, siera cepurīte – viss, ko noguris slēpotājs var kārot. Tagad sīpolzupa man asocējas ar mūsu kāzu vedējtēvu, jo viņa restorānā tā ir autentiski garda. Šajā receptē kaltētās sēnes paver pavisam jaunu garšas lappusi. Tā ir jauna variācija par klasisku zupu. Reizēm man grūti ir noticēt, ka tiešām tik daudz vajag sīpolus tīrīt un griezt. Kamēr sīpoli sagatavoti, var visas bēdas un skumjas izraudāt.

  • 50 g kaltētu porcini sēņu vai baraviku
  • 700 g verdoša ūdens
  • 3 ēdamkarotes augu eļļas
  • 6 lieli sīpoli
  • 6 ķiploka daiviņas
  • 1 tējkarote brūnā cukura
  • 5 ēdamkarotes sausa baltvīna vai portvīna
  • ½ tējkarotes baltvīna etiķa
  • ½ laims
  • ½ tējkarotes jūras sāls
  • ¼ tējkarotes melno piparu
  • Maizes grauzdiņi dekorēšanai

Nelielā katliņā liek sēnes un pārlej ar verdošu ūdeni.

Sīpolus un ķiplokus nomizo un smalki sagriež. Lielā katlā uzkarsē eļļu, liek sīpolus, ķiplokus un 2 ēdamkarotes ūdeni. Visu samaisa, samazina temperatūra, uzliek vāku un gatavo 40 minūtes, ik pa pāris minūtēm apmaisot un pielejot pa ēdamkarotei ūdeni, lai sīpoli neapdeg. Tiem jākļūst zeltainā karameļu krāsā. Pēc 40 minūtēm pievieno cukuru un samaisa.

No ūdens izņem sēnes, izspiež lieko ūdeni. Sēnes pēc tam var izmantot risoto pagatavošanai vai citos ēdienos.

Ūdeni pārlej pāri sīpoliem, pievieno sauso baltvīnu un balzamiko etiķi, samaisa un uzvāra. Tiklīdz sāk vārīties, samazina temperatūru un vāra vēl 10 minūtes.

Kad zupa gatava, no citrona izspiež sulu, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar maizes grauzdiņiem.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu