Pasaules ķīmisko ieroču uzraudzības organizācija vaino Sīriju 2017.gada uzbrukumos ar ķīmiskajiem ieročiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vingris Sīrijā
Jānis Vingris Sīrijā Foto: Jānis Vingris

 Pasaules ķīmisko ieroču uzraudzības organizācija trešdien pirmo reizi konkrēti vainoja Sīrijas valdību uzbrukumos ar indīgām vielām, apgalvojot, ka prezidenta Bašara al Asada režīms 2017.gadā trīs reizes pielietojis zarīnu un hloru.

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) "secinājusi, ka ir pietiekams pamats uzskatīt, ka vainīgi par zarīna kā ķīmiskā ieroča izmantošanu Lataminahā 2017.gadā un hlora izmantošanu bija Sīrijas Arābu gaisa spēkiem piederoši indivīdi", teikts organizācijas paziņojumā.

Šis ir pirmais ziņojums, ar ko nākusi klajā Hāgā bāzētās OPCW jaunā Identificēšanas un izmeklēšanas komanda (IIT), kas izveidota, lai konkrēti norādītu uz pusēm, kas ir vainīgas par ķīmisko uzbrukumu īstenošanu Sīrijas deviņus gadus ilgstošajā pilsoņkarā.

"Šādi stratēģiska rakstura uzbrukumi varēja notikt vienīgi uz pavēļu pamata, kas bija saņemtas no Sīrijas Arābu Republikas militārās pavēlniecības augstākajām struktūrām," paziņojumā norādīja IIT koordinators Santjago Onate-Laborde.

"Pat ja pilnvaras var tikt deleģētas, atbildība nevar. Galu galā IIT nespēja rast nekādu citu ticamu izskaidrojumu," viņš piebilda.

Kā teikts ziņojumā, uzbrukumu veica divi reaktīvie iznīcinātāji Su-22, kas nometa divas bumbas ar zarīnu 2017.gada 24. un 30 martā, kā arī Sīrijas armijas helikopters, kas nometa cilindru ar hloru uz Lataminahas slimnīcas tā paša gada 25.martā.

Vēl viens uzbrukums ar zarīnu notika 4.aprīlī Han Šeihunā, un tajā tika nogalināti vairāk nekā 80 cilvēki.

Ziņojumā netika nosaukti vainīgie par 2018.gada uzbrukumu ar zarīnu Dumā, kurā tika nogalināti vismaz 40 cilvēki. Izmeklēšana kļuvusi par spriedzes avotu starp Sīriju un tās sabiedroto Krieviju no vienas puses un rietumvalstīm no otras.

Sīrija konsekventi noliedz, ka tā būtu pielietojusi ķīmiskos ieročus, un uzstāj, ka tā visus ķīmisko ieroču krājumus nodevusi starptautiskās sabiedrības pārstāvjiem atbilstoši 2013.gada vienošanās nosacījumiem.

Apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu Damaska noraida, skaidrojot, ka to inscenējuši paši nemiernieki, lai izprovocētu Rietumu iesaistīšanos karā pret Sīrijas valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu