Likumprojekts pret ebreju īpašumu kompensēšanu saņem Polijas parlamenta sākotnējo atbalstu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Polijas likumdevēju sākotnējo atbalstu saņēmis likumprojekts, ar kuru var tikt bloķēta Polijas valsts pakļaušanās ASV prasībai nodrošināt kompensācijas holokaustā izdzīvojušajiem par nepieprasītajiem ebreju īpašumiem, kas atrodas valsts rokās.

Likumprojekts ir pilsoņu iniciatīva, un tā mērķis ir aizsargāt Polijas valsti pret potenciālajām prasībām, ko var izraisīt 2017.gadā pieņemtais ASV Likums par taisnīgumu nekompensētajiem izdzīvojušajiem (JUST).

Ar šo likumu ir pieprasīts, lai 2009.gada holokausta laika īpašumu konferences rezolūciju parakstījušās valstis nodrošina kompensācijas par nepieprasītajiem ebreju īpašumiem, piemēram, atbalstot izglītošanu par holokaustu vai arī holokaustā izdzīvojušos, kas nonākuši trūkumā.

Kā skaidrots Polijas likumprojekta pamatojumā, prasība, lai Polija maksā kompensācijas, ir "nepamatota un kliedzoši netaisnīga", jo pati valsts un tās pilsoņi bija Vācijas agresijas upuri Otrā pasaules kara laikā un viņi paši nav saņēmuši nekādas kompensācijas.

Likumprojekts pirmajā no trim lasījumiem saņēma valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS), kā arī labējās partijas "Konfederācija" atbalstu.

Neraugoties uz balsojumu atbalstam, PiS iepriekš kritizējusi likumprojektu, skaidrojot, ka tā iniciatori vēlas kaitēt Polijas attiecībām ar ASV.

PiS likumdevējs Arkadjušs Mularšiks trešdien parlamentam sacīja, ka partija strādās pie likumprojekta, vienīgi lai izrādītu cieņu pilsoņu iniciatīvai.

Likumprojekts tagad tiks nodots parlamenta komisijai, un tai savukārt nav noteikts termiņš, kādā darbs jāpabeidz.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu