Covid-19 krīze ES ir patiesības brīdis, paziņo Makrons (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) Covid-19 pandēmijas izraisītās ekonomikas un veselības krīzē pieredz "patiesības brīdi", ceturtdien laikrakstā "Financial Times" publicētā intervijā, kas veltīta plašam jautājumu lokam, atzinis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Viņš aicinājis uz solidaritāti ES ietvaros, mudinot bloka ziemeļdaļas valstis, kas ieņēmušas atturīgu nostāju, vienoties kopā, lai atbalstītu Spāniju un Itāliju, kur ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits pārsniedzis 40 000.

"Mēs esam patiesības brīdī, lai izšķirtos, vai ES ir politisks projekts vai tirgus projekts. Es uzskatu, ka tā ir politisks projekts. Mums ir nepieciešami finanšu pārskaitījumi un solidaritāte, jo tikai tā Eiropa var virzīties tālāk," skaidrojis prezidents.

Makrons norādījis, ka atbalsta plānu, kas paredz ES izveidot vairāku miljardu eiro lielu ārkārtas investīciju fondu, kā arī mudinājis nekavējoties noteikt moratoriju divpusējiem un daudzpusējiem parādu maksājumiem, lai palīdzētu Āfrikai.

ES un eiro būs apdraudēti, ja bloka turīgākās valstis, tādas kā Vācija un Nīderlande, neatbalstīs pandēmijā smagi cietušās ES dienviddaļas valstis, brīdinājis Makrons.

Viņš arī norādījis, ka valstis, kas atsakās no demokrātiskajām brīvībām, rada draudus Rietumu demokrātijām.

"Nedrīkst atteikties no pamata DNA, to pamatojot ar veselības krīzi," uzsvēris Makrons.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu