Kruīzu kompānija "Carnival" zinājusi par Covid-19 draudiem, taču nav informējusi pasažierus (11)

"Grand Princess" reidā pie Sanfrancisko 2020. gada 8. martā Foto: Josh Edelson/AFP
TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X

Kruīzu kompānija "Carnival" ir zinājusi par iespējamo Covid-19 uzliesmojumu uz tās meitasuzņēmumam "Princess Cruises" piederošā kuģa "Grand Princess", taču nav par to laikus informējusi pasažierus, ziņo aģentūra "Bloomberg". Šobrīd pret vairākiem "Carnival" meitasuzņēmumiem sākti tiesas procesi.

"Bloomberg" citē kādu pensionāru pāri no "Grand Princess", kuri atceras, ka 4. martā kajītē pa durvjapakšu tikusi nogādāta "Carnival Corporation" medicīnas dienesta vadītāja Granta Tarlinga parakstīta vēstule. Tajā bijis rakstīts, ka ASV Slimību kontroles centrs sācis izmeklēšanu sakarā ar "nelielu Covid-19 infekcijas perēkli" Kalifornijā, kam, iespējams, ir saistība ar kuģi. Tādēļ "Grand Princess" atceļā no Havaju salām nepieturēs Meksikā un atgriezīsies Kalifornijā agrāk nekā plānots.

Tajā dienā pasažieri pirmo reizi ievēroja, ka kuģa komanda lieto cimdus un daudzviet novietotas pudelītes ar roku dezinfekcijas līdzekli.

Tomēr nekādi citi pasākumi netika veikti. Visi 2422 pasažieri varēja turpināt baudīt kuģa piedāvātās izklaides - 4. martā, piemēram, tika solīts ukuleles koncerts un kārtējā līnijdeju nodarbība. Dzīve uz luksusa kruīzu kuģa ar 17 klājiem, 1300 kajītēm, 20 restorāniem un kafejnīcām, desmit veikaliem, četriem peldbaseiniem un citām izklaides vietām ritēja kā parasti.

Lorija Millere kopā ar vīru Džonu tovakar apmeklēja kādu viktorīnas pasākumu, nākamajā rītā Džons devās uz Klinta Īstvuda daiļradei veltītu lekciju.

Tās pašas dienas - 5. marta pusdienlaikā kuģa iekšējās apziņošanas sistēmā atskanēja kapteiņa Džona Smita paziņojums, ka uz Grand Princess tiek ieviests karantīnas režīms un pasažieriem nekavējoties jādodas uz savām kajītēm un jāpaliek tur.

Kā atceras Lorija, liela daļa cilvēku tūlīt pat devusies uz kuģa restorāniem un bufetēm, lai ieturētu maltīti un sagādātu ēdiena krājumus. Pasažieri, vairākums no kuriem bija vidēja un vecāka gadagājuma cilvēki, drūzmējās kuģa koridoros, uz kāpnēm un liftos. Par sociālo distancēšanos neviens pat nedomāja, un arī no apkalpes puses nekādi pasākumi šajā sakarā netika veikti.

Pāris dienas vēlāk tika veikti testi 46 apkalpes locekļiem un pasažieriem. 21 no tiem tika apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Kuģim tika liegta atgriešanās Sanfrancisko ostā, un tas pārvērtās par peldošu karantīnas iestādi.

Jāpiebilst, ka jau tobrīd tas nebija pirmais Covid-19 uzliesmojums uz "Carnival Corporation" kruīza kuģiem. Februārī uz kompānijas kuģa "Diamond Princess" bija vairāk inficētu cilvēku nekā jebkurā pasaules valstī, izņemot Ķīnu. Kopumā inficēšanās konstatēta uz vismaz astoņiem "Carnival" kuģiem - vairāk nekā 1500 pozitīvu testu un vismaz 39 letāli iznākumi.

"Carnival" prezidents Arnolds Donalds gan taisnojas, ka viņa kompānija ir kļūdījusies pandēmijas apkarošanā tieši tāpat, kā kļūdījās ikviena valdība un pilsētas vadība pasaulē. "Katrs kuģis ir kā minipilsēta," saka Donalds un norāda, ka pirms "Carnival" reakcijas kritizēšanas vajadzētu analizēt, ko un kā pandēmijas apkarošanā paveikusi Ņujorka, Itālija, Ķīna un Dienvidkoreja, uzskatot, ka kompānija ir nepelnīti nonākusi uzmanības centrā.

Savukārt ASV Slimību kontroles centra epidemioloģe Sindija Frīdmane, kura vada tieši kruīza kuģu palīdzības komandu, apgalvo, ka daži no kompānijas kuģiem, uz kuriem notika slimības uzliesmojums, devās jūrā jau labu brīdi pēc tam, kad uz citiem "Carnival" kruīza kuģiem bija konstatēti plašas inficēšanās gadījumi, un kompānija labi zinājusi par saslimšanas risku.

Šobrīd "Carnival" kuģi ir noenkuroti ostās un lielākā daļa cilvēku nogādāti krastā. Uz kuģiem šobrīd atrodas vien 3200 pasažieri un apkalpes locekļi, taču kompānijas nedienas tikai sākas. Austrālijas policija sākusi kriminālizmeklēšanu aizdomās par maldināšanu attiecībā uz infekcijas uzliesmojumu uz viena no kompānijas kuģiem, kas atradies Sidnejas ostā, savukārt vēl vienu meitasuzņēmumu "Costa Cruises" daudzi pasažieri iesūdzējuši tiesā.

Marta vidū "Carnival" paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku atceļ visus plānotos kruīzus.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu