Ziemeļkoreja noraida Trampa apgalvojumus - Kims pēdējā laikā neesot sūtījis "jaukas vēstules" (4)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkoreja svētdien kā nepamatotus noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa apgalvojumus, ka viņš nesen no Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna saņēmis "jauku vēstuli".

Tramps sestdien preses konferencē, kas bija veltīta koronavīrusa pandēmijas jautājumiem, sacīja: "Es no viņa nesen saņēmu jauku vēstuli. Tā bija jauka vēstule. Es uzskatu, ka mums iet labi."

ASV līderis arī aizstāvēja diplomātiskās aktivitātes saistībā ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu, sakot, ka ASV būtu karš ar Ziemeļkoreju, ja viņš nebūtu ievēlēts prezidenta amatā.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija savukārt tagad norāda, ka "augstais līderis" Kims pēdējā laikā Trampam nekādas vēstules nav sūtījis.

Jautājums, kāpēc ASV vadība medijiem izplatījusi šo "nepamatoto stāstu", būtu izpētes vērts, norādīja ministrija.

"Attiecības starp [Ziemeļkorejas] un ASV augstākajiem līderiem nav jautājums, kas būtu jāmin vienīgi uzmanības novēršanai, un to nevajadzētu aplamā veidā izmantot savtīgu mērķu sasniegšanai,"  teikts paziņojumā.

Martā Ziemeļkoreja pavēstīja, ka Tramps nosūtījis privātu vēstuli Kimam, cenšoties uzturēt labas attiecības un piedāvājot sadarbību cīņā ar koronavīrusu.

Vēstule ir liecība tam, cik īpašas ir attiecības abu līderu starpā, tolaik skaidroja Kima māsa un viena no augstākajām Ziemeļkorejas amatpersonām Kima Jočena, vienlaikus norādot, ka nav pamata optimismam par abu valstu attiecību perspektīvām.

Augsta Trampa administrācijas amatpersona apstiprināja, ka Tramps nosūtījis vēstuli Kimam, kas ir saskaņā ar centieniem uzturēt kontaktus ar līderiem pandēmijas apstākļos. 

Kopš 2018.gada jūnija Tramps un Kims tikušies jau trīs reizes, taču pēc pēdējā neveiksmīgā samita pērn februārī Hanojā sarunas nonākušas strupceļā, arī Phenjanas un Seulas dialogā nav manāms nekāds progress.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu