Izveidota pirmā visaptverošā Mēness ģeoloģiskā karte (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēness ģeoloģiskā karte
Mēness ģeoloģiskā karte Foto: Corey M. Fortezzo (USGS), Paul D. Spudis (LPI), Shannon L. Harrel (SD Mines)

Pētnieki izveidojuši unikālu Mēness karti, kas atklāj mūsu dabiskā pavadoņa ģeoloģiju. 

Kā vēsta ASV Ģeoloģijas dienests, tā saucamā “Mēness vienotā ģeoloģiskā karte” ir visu laiku pilnīgākais Mēness virsmas ģeoloģijas plāns. 

Šī karte var palīdzēt mums labāk izprast 4,5 miljardus gadu ilgo Zemes dabiskā pavadoņa vēsturi, kā arī kalpot kā vērtīgs resurss nākotnes Mēness misijām, Mēness pētniekiem, skolotājiem un visiem tiem, kurus interesē Mēness ģeoloģija. 

Digitālo karti, kuru var lejupielādēt tiešsaistē, izveidoja ģeoloģijas dienesta astroģeoloģijas zinātņu centra pētnieki sadarbībā ar NASA un Mēness Planetāro institūtu. 

“Cilvēki vienmēr ir apbrīnojuši Mēnesi un cerējuši atgriezties uz tā, tāpēc ir brīnišķīgi redzēt šādu resursu, kas palīdzēs pētniekiem plānot nākotnes Mēness misijas,” komentēja bijušais NASA astronauts Džims Reilijs. 

Digitālā karte, kuras mērogs ir 1:5000000, tika izveidota, saliekot kopā sešu Mēness reģionu kartes, kas tika izveidotas Apollo misiju laikā, kā arī izmantojot pēdējā laika Mēness misiju sniegtos rezultātus. 

Pētnieki arī radīja vienotu aprakstu par Mēness akmens slāņiem, izmantojot senākas kartes, kurās bija aprakstīti akmeņi. 

“Šī karte ir desmitiem gadu ilga projekta kulminācija. Tā sniedz jauniem pētījumiem vitāli nepieciešamu informāciju,” teica ģeologs un galvenais kartes radītājs Korijs Fortezzo. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu