Prāgas mērs atrodas policijas uzraudzībā pēc ziņām par iespējamu Krievijas plānu viņu noindēt (20)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Prāgas mērs Zdeneks Hržibs apstiprinājis, ka jau vairākas nedēļas atrodas nepārtrauktā policijas uzraudzībā. Čehijas ziņu žurnāls pirms dažām dienām publicēja uz anonīmiem avotiem balstītu rakstu, ka Krievija plānojusi noindēt Hržibu un vēl vienu Krievijai netīkamu čehu politiķi, vēsta RFE/RL.

Hržibs intervijā Krievijas radiostacijai "Eho Moskvi" pirmdien sacīja, ka pirms vairākām nedēļām viņu sāka apsargāt policija, jo tika identificēts drauds viņa drošībai. Viņš sīkāk nepaskaidroja, par kāda veida draudiem runā.

Čehijas ziņu žurnāls "Respekt" svētdien publicēja rakstu, kurā vēstīts par iespējamu Krievijas operāciju ar mērķi noindēt Hržibu un rajona amatpersonu Ondržeju Kolaržu. 

Hržibs atļāva Krievijas vēstniecībai Prāgā līdzās esošo laukumu nosaukt 2015.gadā Maskavā nogalinātā opozicionāra Borisa Ņemcova vārdā, savukārt Kolaržs, neraugoties uz Krievijas iebildumiem, lika demontēt vēl komunistiskā režīma laikā uzstādīto pieminekli padomju ģenerālim Ivanam Koņevam.

Čehijas ārlietu ministrs Tomāšs Petrīčeks esot brīdinājis Krievijas vēstnieku par gaidāmajām sekām, ja ar Čehijas politiķiem notiks kas nelāgs, raksta "Respekt". Izdevums atsaucas uz anonīmiem avotiem drošības struktūrās, kas atklājuši, ka pirms trim nedēļām Prāgā ar diplomātisko pasi un nāvējošo indi rīcinu koferī esot ieradies Krievijas pilsonis, kurš varētu būt Krievijas izlūkošanas virsnieks.

Šis gadījums pasliktinājis Prāgas un Maskavas attiecības, kā arī pastiprinājis spekulācijas, ka Krievija varētu būt vainojama nesenajos kiberuzbrukumos Čehijas Veselības ministrijai, Iekšlietu ministrijai, slimnīcām un Prāgas starptautiskajai lidostai.

Čehijas amatpersonas nav komentējušas "Respekt" aprakstīto iespējamo indēšanas plānu.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs medijos izskanējušās apsūdzības nodēvējis par "nepatiesām".

Hržiba ārstāvis Vits Hofmans raidorganizācijai RFE/RL sacīja, ka nezinot, cik ilgi Prāgas mērs paliks policijas uzraudzībā. 

Viņš atklāja, ka Hržibs pirms notikušā esot vērsies policijā ar iesniegumu par vajāšanu, jo viņa dzīvesvietas tuvumā apgrozījušies aizdomīgi indivīdi.

Kolaržs čehu medijiem apstiprināja, ka viņu apsargā policija, taču attiecās sniegt sīkākas ziņas. "Es nebaidos par savu dzīvību. Es baidos par šo republiku, kura absolūti nekompetentās valdības dēļ tiek vazāta pa dubļiem un atļauj svešai valstij darīt, ko tā vēlas," viņš teica.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu