Kas rada pienu? Vai mazās krūtīs - mazāk piena? Vai mans piens nav par liesu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos, publicitātes

"Egoiste" sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu turpmāk topošajām un jau esošajām māmiņām piedāvās noderīgu informāciju no pieredzējušām vecmātēm. #paliecmājās, saudzē sevi, tuvākos un iegūsti nepieciešamo informāciju par gaidāmo skaisto māmiņas laiku.

Kas veicina piena veidošanos? Vai zīdaiņa raudāšana vienmēr nozīmē, ka viņš ir izsalcis? Atbild vecmāte Žanete Eglīte.

Piena veidošanās fizioloģija. Vai mazās krūtīs ir mazāk piena?

Jaundzimušajam zīžot krūti, no krūtsgala impulss nonāk smadzenēs, kur veidojas galvenie hormoni, kas atbild par piena radi. Tas ir pieprasījuma - piedāvājuma princips. Un, jo vairāk bērniņš zīdīs krūti, jo vairāk piens ražosies. Biežs ir jautājums - man ir mazas krūtis, vai man piena maz pietiks? Krūšu lielumu nenosaka piena dziedzeri, bet gan taukaudi. Tās ir divas dažādas lietas. Piens gan lielās, gan mazās krūtīs veidosies vienādi daudz. Taču ir vairāki piena veidošanos pastiprinoši faktori:

1. Mammas labsajūta un pārliecība, ka viņa vēlas barot savu bērniņu;

2. Bērna dzirdēšana, redzēšana un sajušana, ka viņš ir kaut kur tuvumā;

3. Pareizs krūts satvēriens un regulāra zīdīšana.

Pieniņa veidošanos kavējošie faktori ir, piemēram, mammas bailes, stress, trauksme, kas ķermenī vairo adrenalīnu, kurš uz piena vadiem iedarbojas spazmatiski. Pat, ja piens ražojas pietiekami, bērnam to ir grūtāk izzīst. Veidojas piena sastrēgumi.

Uzreiz pēc dzemdībām, kad piedzimusi arī placenta, sāk veidoties pirmpiens. Tas ražojas 3-4 dienu laikā pēc bērniņa dzimšanas. Tas ir bērnam nepieciešams pavisam nedaudz, bet mammas satraucas, ka krūtīs gandrīz nekā nav. Tad der atcerēties, ka bērna kuņģa tilpums tobrīd ir 5 ml. Kā mazā pirkstiņa gals. Un šajā daudzumā ir pilnīgi viss, kas bērniņam nepieciešams - kā barības vielas, tā uzturvielas un aizsargvielas, lai veidotu bērna imunitāti. 

4.-5. dienā māmiņai sāks ražoties pārejas piens. Tas būs līdz divām nedēļām. Tad parasti krūtis top saspringtas un cietākas - tas ir absolūti normāli, jo krūtīm ir jāpierod pie jaunā piena daudzuma. Nevajadzētu pienu atslaukt, jo tas radīsies vēl vairāk. Turpiniet barot pa dienu un naktīs, lai diskomforts mazinātos. Vēl var palīdzēt pirms barošanas siltas kompreses uz krūtīm. Bet pēc - vēsa komprese, lai atslābinātos un krūts audus nomierinātu. 

Pēc otrās bērna dzīves nedēļas sāk veidoties īstais piens. Šā piena sastāvs nemitīgi mainīsies un pielāgosies tieši jūsu bērnam. 

Nereti ir jautājums: vai mans piens ir gana sātīgs un gana labs? Nav tāda jēdziena kā slikts vai pārāk lies piens. Tas būs tieši tāds, kāds bērniņam ir vajadzīgs. 

Vairāk vecmātes Žanetes Eglītes noderīgo informāciju skaties zemāk pievienotajā video!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu