Pasaulē atzīmē preses brīvības dienu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images

Svētdien tiek atzīmēta Pasaules preses brīvības diena, kuras mērķis ir sekmēt un aizstāvēt brīvu, plurālistisku un neatkarīgu preses darbu visā pasaulē, informēja UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas pārstāve Kitija Balcare.

Viņa sacīja, ka šogad UNESCO īpaši uzsver izaicinājumus, ar ko žurnālistiem jāsaskaras globālās pandēmijas apstākļos, un aicina piedalīties interaktīvā konferencē tiešraidē un izmantot iespēju pieteikties tiešsaistes kursam par žurnālistiku pandēmijas laikā.

"Ārkārtas situācijas parāda, cik svarīga ir uzticama informācija, un kāda loma tajā ir profesionāliem un brīviem žurnālistiem," uzsver Balcere.

UNESCO aicina valdības, medijus un pilsonisko sabiedrību vienoties globālā kustībā, lai parādītu, ka krīzes situācijā ir iespējams atjaunot iedzīvotāju uzticību medijiem un veicināt efektīvu atbildes reakciju. Šim mērķim nepieciešams atbalsts neatkarīgai žurnālistikai, daudzpusēja sadarbība un kritiskās domāšanas attīstība, lai neļautu izplatīties baumām un dezinformācijai.

Ik gadu, atzīmējot Pasaules preses brīvības dienu, tiek rīkota tematiskā konference, un šogad tā bija plānota Hāgā, Nīderlandē, tomēr ārkārtas situācijas dēļ tā ir pārcelta uz 18.-20.oktobri, apvienojot tās atzīmēšanu kopā ar Starptautisko dienu nesodāmības izbeigšanai par noziegumiem pret žurnālistiem.

Tomēr UNESCO 3.maijā aicina Pasaules preses brīvības dienu atzīmēt tiešsaistē, piedaloties interaktīvā konferencē tiešraidē portālā "www.differenceday.com", kas veltīta žurnālistu brīvības un neatkarības lomai demokrātijas veicināšanā. To rīko UNESCO kopā ar Eiropas Komisiju, Eiropas Demokrātijas fondu, Briseles Brīvo universitāti un citiem. Konferences tiešraide notiks no plkst.18 līdz 21 ar iespēju piedalīties diskusijās, atbilžu un jautājumu sesijās, un dzirdēt nozares ekspertu pieredzes stāstus.

Tāpat UNESCO sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju aicina nozares profesionāļus piedalīties tiešsaistes kursā "Žurnālistika pandēmijas laikā: Covid-19 atspoguļojums tagadnē un nākotnē".

Kursu, kas sāksies 4.maijā, izstrādājis Teksasas universitātes Naita centrs Žurnālistikai Amerikā. Tā ietvaros žurnālistiem būs iespēja apgūt zināšanas un prasmes, lai atspoguļotu Covid-19 krīzi veselības nozarē, kā arī tās radītās sekas sociālajā, finansiālajā un politiskajā sfērā. 

Kurss ir iedalīts četros atsevišķos nedēļas moduļos, un tas pievērsies tam, kā valdības reaģēja uz pagātnes pandēmijām un 20.gadsimta katastrofām. Tiks aplūkota 2020.gada pandēmijas attīstības gaita, vārda brīvības loma un dezinformācijas novēršana par pandēmiju. Noslēdzošajā modulī tiks izskatīti labākie pandēmijas atspoguļošanas veidi, kā arī tiks diskutēts par žurnālistu drošību, ziņojot par slimības uzliesmojumu. Reģistrēties kursam iespējams "

Tiešsaistes diskusijā spriedīs par mediju lomu demokrātiskā sabiedrībā

Šodien plkst.14 vietnē "Zoom" notiks Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rīkota tiešsaistes diskusija par mediju lomu demokrātiskā sabiedrībā un mediju nozīmi jauniešu mērķauditorijās, informēja akadēmijā.

Diskusijā "Mediji un influenceri demokrātijā - spriedze vai mijiedarbība?" piedalīsies mūziķis un "Eiropas cilvēks Latvijā 2019" - Ralfs Eilands un Latvijas influenceris Rojs Rodžers.

Sarunā piedalīsies arī sociālo mediju mārketinga eksperts Denis Ševeļovs no reklāmas aģentūras "Golin" un sarunu vadīs LKA lektors mediju industrijā, medijpratības projekta vadītājs Roberts Putnis.

Diskusija "Zoom" vebināra tiešraides formātā un tai varēs sekot līdzi LKA "Facebook" lapā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu