Pulcēšanās aizliegumu laikā Gulbenes pašvaldība slepeni rīko semināru (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Tāfele. Ilustratīvs attēls
Tāfele. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Covid-19 epidēmijas ierobežošanai Latvijā aizliegta cilvēku pulcēšanās. Lai turpināt strādāt varētu tie, kam attālināts darbs nav iespējams, noteikti izņēmumi. Gulbenes, Smiltenes un Limbažu pašvaldībās infekcijas draudus neuztver nopietni un šo izņēmumu izmanto, lai rīkotu klātienes mācības. 

Gulbenes kultūras centrā uz semināru pulcējas novada kultūras darbinieki. Blakus esošā policija neko iesākt nevar, jo pasākumu saskaņojusi vietējā pašvaldība. Tā uzskata, ka apmācības ir darba pienākumu pildīšana un tādēļ nav aizliegtas.

Ārkārtas situāciju Latvijā izsludināja 12. martā. Valdība aicināja visus, kam tas iespējams, strādāt no mājām. Sākumā aizliedza izklaides pasākumus ar vairāk nekā 50 apmeklētājiem.

Kad iedzīvotāji ar koronavīrusu sāka inficēties Latvijā, nevis tikai atveda no ārzemēm, aizliedza pulcēties vairāk par divām personām. Izņēmums - tie, kas citādāk nevar veikt darba un dienesta pienākumus.

Gulbenes novada kultūras darbinieki bija pārsteigti, kad no vietējās Kultūras pārvaldes vadītājas saņēma e-pastu par plānotām apmācībām trīs dienu garumā. Kursa nosaukums: "Kultūras procesu inventarizācija novadā un restarts pēc krīzes. Personīgs pieskāriens." Organizatori apzinājās, ka īsti pareizi pulcināt cilvēkus šajā laikā nav, un ielūguma noslēgumā iekļāva brīdinājumu.

Gulbenes novada Kultūras pārvaldes vadītāja Gundega Ķikuste: "Es ticu, ka paši to lieliski saprotat, bet atgādinu, lai ir nepārprotami - liels lūgums neafišēt šo kursu apguvi uz āru, bet paturēt to cieši starp mums. Esmu saskaņojusi to ar vadību, bet, ņemot vērā pastāvošos ierobežojumus, neapdraudam paši sevi un neradām riskus piesaistīt nevajadzīgu uzmanību no nesaistītām personām.

Nekādi posti "Facebook" vai informācijas izplatīšana citām personām - šis attiecas tikai un vienīgi uz mums, tāpēc šī informācija nedrīkst aiziet tālāk par mums. Šis norādījums ir strikts un ievērojams obligāti."

Pirmā apmācību diena bija paredzēta šo trešdien. Īsi pirms noteiktā laika apmeklētajiem slēgtajā Gulbenes kultūras centrā sāk ierasties novada saviesīgās dzīves organizatori. Kultūras pārvaldes vadītāja vēl sagādā pienu kolēģu rīta kafijai. Kad atbrauc arī semināra vadītājs Kārlis Anitens, kultūras centra durvis aizslēdz.

100 metru attālumā atrodas Valsts policijas iecirknis. Likumsargi pieļauj, ka seminārs notiek noteikumos pieļautajos rāmjos, taču sola pārbaudīt.

Valsts policijas darbiniece atnāk pārliecināties, kā kursanti ievēro distanci, taču uzzina, ka nekādas mācības kultūras centrā nenotiek. 

Policiste līdz galam nenotic kultūras centra darbiniecei, un pagrīdes mācības tiek atklātas. Centra lielajā zālē atrodas ap 20 cilvēkiem.

Kā vēlāk informē Valsts policija, likumsargi par fiksēto uzsākuši administratīvo lietvedību, tagad notiek faktu pārbaude. Semināra norisei dota Gulbenes mēra un izpilddirektores atļauja.

Valdības rīkojumā par ārkārtas stāvokli aizliegts viss izglītības process klātienes formā. Taču pašvaldības juristi  secinājuši, ka mācības var nosaukt arī par darba pienākumu pildīšanu. Seminārs Gulbenē turpināsies nākamajā nedēļā.

Pašvaldību darbu uzraugošā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija novadus par klātienes mācību rīkošanu nenosoda. Taču tā aizrāda, ka vajadzētu pēc iespējas atturēties no klātienes kontakta un seminārus organizēt attālināti. Kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas tāda paša satura seminārs noticis Smiltenē un ieplānots ir Limbažos. Smiltenē piedalīšanās seminārā bijusi brīvprātīga, Gulbenē aicinātajiem iespēja atteikties nav dota.

Līdz šim Gulbenes novadā nav reģistrēts neviens ar Covid-19 saslimušais. Smiltenē, kur seminārs jau noticis, un Limbažos, kur tas vēl plānots, ir atklāti vairāki inficētie. Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka cilvēku pulcēšanos neatkarīgi no tā, kā to nosauc, atlikt līdz laikam, kad ierobežojumi tiks mīkstināti.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu