Mīti un fakti par Covid-19. Otrā daļa (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jaunais koronavīruss vēl nav pietiekami izpētīts, tāpēc par to radušies daudzi mīti. Lietuvas portāls "15min.lt" apkopojis visbiežāk sastopamās idejas par Covid-19, skaidrojot, vai tā ir patiesība vai mīts.

Jauno koronavīrusu izgudroja laboratorijā. Nav taisnība

Vairāki koronavīrusu paveidi tika atklāti jau 19. gadsimtā. Taču SARS-CoV-2 – vīruss, kas izraisa saslimšanu ar Covid-19, – ir pavisam jauns un nezināms. Aktuālā genoma analīze liecina, ka vīrusam ir dabiska izcelsme.

Roku dezinfekcijas līdzekli var pagatavot mājas apstākļos. Nav taisnība

Internetā atrodams ne viens vien raksts ar roku dezinfekcijas līdzekļa pagatavošanas instrukcijām. Taču vairums no tiem satur informāciju, kas ir vai nu bīstama, vai arī vienkārši nepatiesa. Lai dezinfekcijas līdzeklis būtu efektīvs, tam jāsatur 70-80% spirta, kā arī lubrikanti, kas aizsargā ādu. Šādu līdzekli ir teju neiespējami pagatavot mājas apstākļos. Stiprie grādīgie dzērieni parasti satur līdz 40% spirta, kas nav pietiekami. Labākais veids, kā pasargāties no vīrusa, ir bieža roku mazgāšana ar siltu ūdeni un ziepēm.

Karsta vanna pasargās no vīrusa. Nav taisnība

Internetā izplatījušies apgalvojumi, ka karsts ūdens, iešana karstā vannā vai asu ēdienu ēšana novēršot iespēju inficēties. Tā nav taisnība. Vīrusi iet bojā temperatūrā, kas augstāka par 60 grādiem pēc Celsija. Šāda ūdens temperatūra ir pārāk augsta, lai cilvēks tādā varētu atrasties. Taču ieteicams gultas veļu mazgāt pietiekami augstā temperatūrā, lai iznīcinātu mikroorganismus.

Covid-19 nogalina visus inficētos. Nav taisnība

Aplēses liecina, ka mirstība no Covid-19 ir ap 1%. Pasaules Veselības organizācija (PVO) sākotnēji uzskatīja, ka Covid-19 mirstības rādītājs varētu būt ap 3-4%, taču testēšanas rezultātā iegūti dati liecina, ka daļai inficēto cilvēku simptomi neizpaužas, tādēļ viņiem vīruss tā arī netiek konstatēts. Starp veciem cilvēkiem mirstības rādītāji ir daudz augstāki, taču pat šajā grupā izveseļojas apmēram 80% cilvēku.

Vīruss var izraisīt ekonomisku krīzi. Taisnība

Dažādi ekonomiskie rādītāji norāda, ka Covid-19 izplatības mazināšanai paredzētie pasākumi iedragājuši globālo ekonomiku. Eiropas Centrālā banka (ECB) brīdinājusi, ka pandēmijai būs nopietnas sekas. Ja pasaules valstu valdības nemeklēs risinājumu, Covid-19 krīze varētu sasniegt 2008. gada krīzes apmērus, norāda ECB.

Labāk atturēties no ceļošanas. Taisnība

Turpinoties cīņai pret Covid-19, ieteicams atturēties no ceļošanas. Lai gan ceļojuma atcelšana radīs zaudējumus, ceļojot risks inficēt citus vai arī inficēties pašam ievērojami pieaug. Sekas var būt nepatīkamākas par izplēnējušiem atvaļinājuma plāniem.

Pašizolācijas laikā jāsagādā krājumi. Taisnība

Covid-19 laikā nav ieteicams doties grandiozās iepirkšanās tūrēs, taču labāk mājās turēt krājumus, ar kuriem pietiktu divām nedēļām. Šajā laikā ieteicams palikt mājās un izvairīties no sabiedriskām aktivitātēm.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu