Krievijas "vāgnerieši" Lībijā cīnās Haftara pusē (7)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Halifs Haftars
Halifs Haftars Foto: AFP / Scanpix

Lībijā komandiera Halifas Haftara pusē cīnās līdz pat 1200 Krievijas privātās militārās kompānijas "Vāgnera grupas" algotņu, liecina aģentūras "Reuters" rīcībā nonācis konfidenciāls ANO ziņojums.

57 lappuses garā ziņojuma autori ir neatkarīgie sankciju uzraugi. Dokuments iesniegts ANO Drošības padomes Lībijas sankciju komitejā. 

Haftars pirms gada sāka karu, cenšoties sagrābt Tripoli un citus reģionus Lībijas ziemeļrietumos. Kopš 2014.gada Lībija sadalījusies divās daļās - vienu kontrolē starptautiski atzītā valdība Tripolē, bet otra atrodas Haftara kontrolē.

Haftaru atbalsta Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Ēģipte un Krievija, savukārt valdību - Turcija. ANO Drošības padome 2011.gadā noteica Lībijai ieroču embargo.

Ziņojuma saturu medijiem apstiprinājuši ANO diplomāti. 

"Vāgnera grupa" ir "Kremļa politikas instruments" Lībijā, ziņu aģentūrai AFP sacīja augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona.

"Darba grupa konstatējusi "Vagner" privāto militāro operatīvo darbinieku klātbūtni Lībijā kopš 2018.gada oktobra," teikts ANO ziņojumā, apliecināja vairāki diplomāti, kas runāja ar AFP ar nosacījumu, ka tiek saglabāta viņu anonimitāte, jo dokuments pagaidām nav publisks.

""Vāgnera grupa" sniedz tehnisko atbalstu militārā transporta remontam, piedalās kaujas operācijās un iesaistās ietekmes operācijās," teikts ANO ziņojumā.

Kas teikts ziņojumā?

Sankciju uzraugi ziņojumā norāda, ka to rīcībā neesot apstiprinātas informācijas, cik "Vāgnera grupas" algotņu atrodas Lībijā, taču, balstoties uz publiski pieejamo informāciju un aplēsēm, maksimālais skaits varētu būt starp 800 un 1200.

"Viņu klātbūtne kalpo kā efektīvs [Haftara] spēku pastiprinātājs," raksta ziņojuma autori.

Janvārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins uz jautājumu, vai "vāgnerieši" cīnās Lībijā, atbildēja - ja arī Lībijā atrodas krievi, tad viņi nepārstāv Krieviju un nesaņem atalgojumu no Krievijas valdības.

Krievijas algotņi slepus cīnījušies līdzās Krievijas karavīriem Sīrijā un Ukrainā, atklāts vairākās pētniecisko žurnālistu izmeklēšanās. Krievijas valdība noliedz algotņu izmantošanu operācijās ārvalstīs.

ANO sankciju uzraugi norāda, ka laikā no 2018.gada augusta līdz 2019.gada augustam identificēti vairāk nekā 20 reisi starp Krieviju un Lībijas austrumiem. Tie veikti ar civilajiem lidaparātiem, kuri ir "cieši saistīti vai pieder" "Vāgnera grupai" un ar to saistītajiem uzņēmumiem.

Uzraugi identificēja 122 "vāgneriešus", no kuriem 39 ietilpst snaiperu grupā, bet pārējie - kaujas grupā.

Vairāki Lībijas grupējumi tikuši pie tādiem ieročiem, kādus "Vāgnera grupas" algotņi izmanto Austrumukrainā un Sīrijā, uzsvērts ziņojumā.

Cita starpā tajā norādīts, ka "Vagner" un Haftara pavēlniecības starpā vērojama spriedze.

Haftars saņēmis arī Sīrijas karotāju atbalstu, kas Lībijas konfliktu sarežģī vēl vairāk, teikts ziņojumā.

Turcija februārī sāka Lībijā izvietot Ankaras atbalstītos Sīrijas kaujiniekus Tripolē bāzētās Lībijas valdības atbalstam.

Haftars ir saistīts ar otru Lībijas valdību, kas ir bāzēta Tubrukā un arī pretendē uz varu visā valstī.

Haftars ir atvēris konsulātu Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, kur Krievija ir viena no galvenajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada starptautiskajām atbalstītājām.

Kā teikts ANO ziņojumā, Sīrijas algotņi šobrīd karo kopā ar Haftaru, ekspertiem vienlaikus norādot, ka nezina, kas sīriešus apmāca un finansē.

Lībijas pamiers, kas janvārī tika panākts ar Krievijas un Turcijas atbalstu, regulāri tiek pārkāpts.

Uzraugi pēta sociālajos medijos izskanējušās ziņas, ka uz sešiem mēnešiem noslēgtais līgums starp "Vāgnera grupu" un Haftaru esot beidzies pagājušā gada 15.oktobrī un ka līdz tam Haftars esot samaksājis tikai pusi no 173 miljoniem dolāru, par ko bija noslēgta vienošanās.

"Vāgnera grupā" galvenokārt darbojas krievu algotņi, taču tajā ir arī Baltkrievijas, Moldovas, Serbijas un Ukrainas pilsoņi. Ziņojumā norādīts, ka "Vāgnera grupa" lieto ieročus, ar ko parasti tiek bruņoti Krievijas bruņotie spēki.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu