Poiša: neindējiet, nežņaudziet viens otru. Ir laiks kļūt rotaļīgākiem un smagumu šobrīd atlikt

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Psihoterapeite Aina Poiša šo laiku raksturo kā brīdi, kad nav iespējas aktīvi pildīt savas ārējās darbības un mēs kļūstam aktīvi iekšēji. Te nu sākas attiecību problēmas un daudzu pāru šķiršanās... Kā no tā izbēgt?

"Mēs nedzīvojam ideālā pasaulē, mēs nedzīvojam ar ideāliem cilvēkiem, jo paši neesam ideāli. Saspiestība tajā ģimenes sistēmas ietvarā, kad cilvēki ir spiesti vairāk laika kopā pavadīt un pie tā nav pieraduši, atklāj mums katram to, no kā esam vairījušies," raidījumā "Māmiņu klubs" atzīst Aina. 

Parasti no tā, ko nevēlamies redzēt, palīdz izvairīties mūsu psihe, jo citādi tev uzreiz jāuzņemas atbildība - ko ar šo problēmu darīt?  "Ja pāris ir aizrāvies ar varu, ir atkarīgās attiecībās viens no otra vai arī laulībā

jau iezadzies kāds toksisks mošķītis - tas tagad top kā uz delnas. Tas viss saasinās! 

Tad pietrūkst pacietības mierīgi apieties ar šīm attiecībām un tiek pieņemti pārsteidzīgi lēmumi," situāciju raksturo Aina Poiša

Kā tad šo saspringto situāciju izturēt? "Mums visiem ir grūti, mēs uztveram šobrīd lietas saasināti. Mēģiniet attālināti apzināt šo problēmas risinājumu tādā radikālā veidā. Var radoši atrast kādas idejas, jo informācija ir pieejama visur. Piemēram, atcerēties izelpot dusmas, pirms ko sakāt, vai aizvainojumu pierakstīt dienasgrāmatā.

Tomēr galvenais ir mēģināt kontrolēt to prāta stāvokli no izteikti negatīvā uz pozitīvo. Jo, kad prāts sāk strādāt negatīvi, tas vairs neredz pozitīvo.

Un tas ir mūsu rīcībā, ja mēs gribam sevi cienīt, zinot ka varam vadīt savu domāšanu un arī emocijas, - šis laiks ir lielisks batuts to visu trenēt. Lai tā dinamika ģimenes vai pāra attiecībās iet tādā gaisotnē, ka tā ir globāla vērtība, ka mums ir ģimene, mums ir bērni, kuri arī ir atkarīgi no mūsu emocionālā stāvokļa. Ja mamma ar tēti kļūst ļoti dusmīgi - tas trāpa arī bērnam. Ir kāda laba podziņa, kuru var uzspiest uz pieauguša cilvēka atbildību, -

nesaindējiet vēl vairāk to, kas ir labilā stāvoklī. Tieciet galā kā pieauguši cilvēki ar savām nesakārtotām izjūtām, un nemētājieties viens uz otru, nešaujiet, nežņaudziet... Iemācieties labi pavadīt laiku, kā bērni to dara. Ja bērnam sāp, mammīte papūš un sāpes pāriet.

Rotaļīgs noskaņojums derēs pat smagām attiecībām šobrīd. Atlieciet to smagumu uz kādu laiku," pārliecinoši iesaka attiecību eksperte. 

Salīdzinājumos runājot, viņa teic, ka, tāpat kā automātiski mazgājam rokas, jāiemācās arī automātiski sevi savākt, lai noķertu emocijas, kuras ir gatavas nākt ārā. Aina Poiša atgādina, ka

mums tikai šķiet, ka izteikts vārds aiziet vējā, jo patiesībā katru vārdu mūsu ķermenis piesūc sev klāt.

Cilvēks ir tāds radījums, kurš kaut ko novērtē vien tad, kad viņam tas ir atņemts. “Kad varēsim atkal satikties, būsim ļoti noilgojušies pēc tā, uz ko iepriekš skatījāmies ar mazāku vērtību,” saka viņa, uzsverot, ka bijām pavirši. “Ilgas pēc cilvēciskiem kontaktiem būs piepildāmas, un cilvēki savās sejās būs priecīgāki. Es uz to ļoti ceru, jo reizēm esam ļoti iekrituši savās rūpēs. Ja tagad mūsos ielītu prieks, ka varam to izbaudīt, mēs varētu kā sabiedrība kļūt pozitīvāki," uzsver Poiša.

Viņa cer, ka esošā situācija mudinās mūs atgriezties pie cilvēcības, lielākas pietātes pret dabu un atteikšanās no skrējiena pēc materiālām vērtībām noticot tam, ka mums vajag mazāk nekā līdz šim.

Raidījums "Māmiņu klubs" ik svētdienu 09:20, STV Pirmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu